تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : اقتصادسبز
لینک : econews.ir/5x3879988
شناسه : 3879988
تاریخ :
«آسمان خاکستری» سایه ای مستدام بر سر مردم خوزستان اقتصاد ایران: اهواز - آسمانِ خوزستان چتر خاکستری و آلوده خود را روی سر مردم کشیده و شرایط سختی برای کار، تحصیل و زندگی مردم ایجاد کرده است.

ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - معصومه مجدم: هر نفس، ذرات معلق و گازهای سمی آلوده به جسم و جان نحیف مردم وارد می‌کند. ریه‌های مردم با دود فلرهای نفتی و کوره‌های صنایع می سوزد و مسئولان نسخه تعطیلی می‌پیچند!

جالب این‌که تعطیل کردن مکرر مدارس و مراکز آموزشی اگر چه به نظر می‌رسد دوایی برای درد است اما خود دردی بر رنج‌هایمان افزوده و باعث شده رتبه خوزستانی‌ها در کنکور در پایین‌ترین حد ممکن باشد.

هوای آلوده خوزستان به یک بحران روزمره تبدیل شده است؛ بحرانِی که نه‌تنها زندگی انسان‌ها را تهدید می‌کند بلکه آینده‌ای تاریک و پر از بیماری‌های مُهلک را برای نسل‌های آینده رقم می‌زند.

متأسفانه به رغم پیگیری و تماس با مدیرکل محیط زیست خوزستان و صحبت با مدیر روابط عمومی اداره‌کل حفاظت از محیط زیست استان خوزستان برای مصاحبه، پاسخ قانع کننده‌ای دریافت نشد و نهایتاً مدیر روابط عمومی مطرح کرد که داود میرشکار مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان، برای نمایشگاه محیط زیست به تهران سفر کرده است.

به گفته مسئولان خوزستان، آلودگی هوا در شهرستان اهواز و استان خوزستان دارای عوامل متعددی است که از جمله آن می‌توان به وجود صنایع بزرگ، کارخانه‌های سیمان، گازهای مشعل، سوزاندن بقایای کشاورزی، برداشت سیاه مزارع نیشکر، پسماندها و سوخت‌های غیر استاندارد اشاره کرد.

شنیده‌ها حاکی از این است که در سال گذشته ۲۶۴ واحد صنایع آلاینده در خوزستان شناسایی شده و امسال این تعداد به ۳۰۱ واحد افزایش یافته است.

«آسمان خاکستری» در خوزستان سایه ای مستدام بر سر مردم

همچنین در سال جاری تا ۲۸ آبان ماه ۱۷۹ شکایت در مراجع قضائی علیه متخلفانی که اقدام به سوزاندن زمین‌های کشاورزی کردند، تشکیل شده است.

بهسوزی فلرها بی تأثیر در کاهش آلودگی هوا

۵۰ مشعل نفتی در حریم شهر اهواز قرار دارند که در نشست ستاد اضطراری آلودگی هوا اعلام شد برای کاهش مشعل‌ها ٢۶ فلر بهسوزی می‌شود البته باید به این مساله اشاره کرد که در بهسوزی هیچ گونه کاهش آلودگی صورت نمی‌گیرد و تنها دود سیاه به دود سفید تغییر پیدا می‌کند.

تعداد روزهای هوای قابل قبول اهواز در سال جاری تا ۲۳ آبان ماه، ۱۲۵ روز بوده و این در حالی است که هیچ روز پاکی در این کلان شهر ثبت نشده است.

در همین زمینه مجتبی یوسفی نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص اجرای قانون هوای پاک در خوزستان بیان کرد: در طول سال باید پیگیر موضوعات مختلف خصوصاً در بحث جلوگیری از ترویج و توسعه آلاینده‌های زیست محیطی باشیم که متأسفانه شاهد هستیم در طول سال فعالیتی وجود دارند و فصل زمستان با وارونگی دما که اتفاق می‌افتد آن را می‌بینیم، همین نیز باعث بیماری‌های مردم می‌شود.

یوسفی با بیان اینکه قانون خوبی به نام هوای پاک وجود دارد، گفت: در بودجه سال‌های ۱۴۰۱، ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳، نهایتاً در برنامه هفتم به صورت ویژه برای استان‌های جنوبی، مناطق نفتخیز و گازخیز (خوزستان، بوشهر و بندرعباس) این موضوع دیده شده است.

وی با اعلام اینکه تولید نفت و گاز یکی از دلایل رخ دادن آلایندگی‌های زیست محیطی است، عنوان کرد: نفت و گاز باعث توسعه کشور است این جای خود دارد و نمی‌توان نقش آن را نادیده گرفت اما باید همزمان با توسعه پایدار باشد؛ یعنی به نوعی جلو توسعه آلایندگی‌ها گرفته شود.

عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه از زمانی که نفت اکتشاف و استحصال شد آتش زدن گازهای همراه نفت را داشته‌ایم و این به زمان خاص بر نمی‌گردد، افزود: در دوره مجلس قبل با همراهی دولت شهید رئیسی بیش از ۱۷ میلیون متر مکعب از گازهای همراه استحصال شدند.

آلودگی زیست محیطی به واسطه گازهای همراه نفت

نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: گازهای همراه نفت، سرمایه کشور هستند، از طرفی آلودگی زیست محیطی دارند که پالایشگاه NGL هویزه در همین راستا راه اندازی شده است.

«آسمان خاکستری» در خوزستان سایه ای مستدام بر سر مردم

یوسفی گفت: در قانون بودجه به صراحت نوشته‌ایم که گازهای همراه باید جمع آوری شوند، برای وزارت نفت جرایمی در نظر گرفته‌ایم که اگر گازهای ترش جمع آوری نشود، شامل جرایم خواهند شد.

وی با بیان اینکه قانون هوای پاک ملزوماتی دارد که توسعه حمل و نقل عمومی یکی از آنها است، تصریح کرد: برای توسعه حمل و نقل عمومی، در سال‌های گذشته در بودجه ۲۵ هزار و ۱۸ هزار میلیارد تومان، برای سال آینده نیز ۲۵ هزار و ۳۶ هزار میلیارد تومان بودجه اختصاص داده‌ایم.

عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی ادامه داد: به مردم گفته می‌شود خودروهای شخصی خود را بیرون نیاورند که لازمه چنین مسأله‌ای این بوده که از حمل و نقل عمومی اعم از تاکسی، ون، اتوبوس و در نهایت در کلان شهرها که امکان توسعه مترو وجود دارد، استفاده شود اما اینها با منابع خُرد شهرداری‌ها تأمین نمی‌شود.

یوسفی عنوان کرد: توسط مجلس، به پیشنهاد بنده، با همراهی دولت شهید رئیسی و وزیر وقت، قرارداد ۲ هزار اتوبوس در سطح کشور بسته شد؛ شهر اهواز که تا یک سال و نیم گذشته ۷۰ اتوبوس داشت در حالی که بیش از ۶۰۰ دستگاه نیاز داشت، با همراهی شهردار اکنون بیش از ۲۵۰ دستگاه اتوبوس دارد.

به گفته وی، همچنین ۶ دستگاه اتوبوس برای اولین بار به کوت عبدالله اختصاص پیدا کرد.

پدیده‌های زیست محیطی نفس مردم را تنگ کرده است

نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی، افزود: باید برای جلوگیری از پدیده‌های زیست محیطی که نفس مردم را تنگ کرده، کار بین بخشی انجام شود آن هم فقط در این ایام نباشد.

یوسفی به گله مردم در خصوص عدم تعطیلی در شرایط آلایندگی بالا اشاره و عنوان کرد: گاهی مردم مطرح می‌کنند چرا استان‌های دیگر با آلایندگی کمتر به جهت حفظ سلامتی کودکان، نوجوان‌ها، سالمندان و بیماران تنفسی تعطیل می‌شود اما در اهواز اینگونه نیست، این خود حس دوگانگی به وجود می‌آورد، مردم را ناراحت و عصبانی می‌کند.

«آسمان خاکستری» در خوزستان سایه ای مستدام بر سر مردم

وی ادامه داد: البته این راهکار نیست و موضوعات باید اساسی حل شوند لذا قانونگذار و ما در مجلس این را مشخص کرده‌ایم؛ باید به این مساله حواسمان باشد که سلامتی مردم خط قرمز ما باشد.

عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تعطیلی تنها راهکار درست و صحیح نیست، تصریح کرد: باید به فکر معیشت کارمندان و کارگران باشیم اما همه کسب و کارها دولتی نیستند و اگر تعطیلی صورت گیرد حقوق ندارند بنابراین باید به فکر این قشر هم باشیم.

برخی شرکت‌ها نسبت به نصب فیلتر اقدام نکرده‌اند

همچنین سید محسن موسوی زاده، دیگر نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص وضعیت اجرای قانون هوای پاک در خوزستان، بیان کرد: قانون مذکور مختص کل کشور است و تنها مختص خوزستان نیست. آغاز آن از شرکت‌های آلوده کننده محیط اعم از شرکت‌های نفتی و دیگر شرکت‌های صنعتی است که عموماً از خروجی دودکش‌های آنها آلودگی به محیط زیست تزریق می‌شود.

موسوی زاده اضافه کرد: این شرکت‌ها به نصب فیلترهای تصفیه آلایندگی ملزم شدند که برخی توان مالی داشته و کار را انجام داده‌اند، برخی دیگر هنوز انجام نداده‌اند که اینها مستلزم نظارت دقیق محیط زیست است. باید از آن‌هایی که از فیلترها استفاده کرده‌اند تقدیر کنند و با شرکت‌هایی که عمل نمی‌کنند الزام و برخورد داشته باشند.

وی گفت: شرکت توسعه نیشکر و الزام آن به دستگاه هاروستر به‌منظور دروی نیزار به جای سوزاندن که باعث آلودگی شده‌اند، موضوع دیگر است.

نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی با اشاره به الزام خودرو سازها برای استفاده از فیلترهای مناسب در ماشین‌ها برای تنظیم مصرف بنزین، عنوان کرد: همچنین استفاده از گاز در ماشین‌ها به جای بنزین، استفاده از ماشین‌های برقی و هیبریدی در شرکت‌های خودرو سازی و بالا بردن کیفیت‌ها باید مد نظر قرار داده شود.

به گفته موسوی زاده، در قانون آمده همه شرکت‌ها و مجموعه‌هایی که آلوده کننده محیط زیست هستند باید الزامات قانونی را رعایت کنند تا از آلودگی محیط زیست جلوگیری شود.

«آسمان خاکستری» در خوزستان سایه ای مستدام بر سر مردم

وی اضافه کرد: به طور مثال در خصوص شرکت‌هایی که فاضلاب و یا پساب را به سمت رودخانه‌ها هدایت می‌کنند در برنامه پنج ساله هفتم اینها را ملزم کرده‌اند به جای استفاده از آب شرب و تصفیه که برای مردم تأمین می‌شود، پساب‌های خود را تصفیه و مجدد استفاده کنند، که با این کار علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب، از ورود پساب به رودخانه‌ها و محیط زیست گرفته می‌شود، ادارات نیز باید این مسائل را رعایت کنند تا به محیط زیست آسیب وارد نشود.

نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی به سوختن جنگل‌ها اشاره کرد و گفت: اینها علاوه بر آلودگی محیط زیست، باعث بی ثباتی محیط زیست هم می‌شوند؛ پهنه‌هایی که ایجاد کننده آلودگی هستند مثل پهنه‌های ریزگردی که در سراسر خوزستان است با کشت درخت و رساندن آب می‌توان از آلوده شدن فضا و محیط زیست جلوگیری کرد.

وضعیت اجرای قانون هوای پاک در اهواز

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات بیان کرد: وضعیت اجرای قانون هوای پاک در اهواز را مناسب نمی بی نم زیرا اگر مناسب بود در ایام زمستان با مساله تعطیلی آن هم ۲ روز پیاپی مواجه نمی‌شدیم آن هم شرایطی که بر اساس وضعیت موجود قطعاً تکرار می‌شود.

نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: اگر همه به خصوص در پهنه ریزگردها که دولت برای آبرسانی، کشت درخت و نهال مبلغ بسیاری پول در نظر گرفته، رعایت و تلاش می‌کردند، کار را به درستی و با دقت انجام می‌دادند شاهد این اتفاقات نبودیم.

موسوی زاده گفت: برخی ریزگردها را به ورود خاک از کشور همسایه نسبت می‌دهند اما قطعاً موضوع تنها کشور همسایه نیست و وضعیت درون استان رضایت بخش نیست.

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات در خصوص مقوله آموزش با وجود تعطیلی‌هایی که به دلیل آلودگی محیط زیست رخ می‌دهد، گفت: زمانی که همه ساعی و تلاشگر باشیم تا جلو آلودگی‌ها و تخریب محیط زیست را بگیریم، قطعاً می‌توانیم جلو تعطیلی‌ها را بگیریم. به طور مثال این مدت تعطیلی‌هایی به دلیل آلودگی ناشی از ریزگردها را شاهد بودیم.

آموزش مجازی جایگزین معلم نمی‌شود

وی با بیان اینکه آموزش و پرورش برای اینکه آموزش تعطیل نشود از بستر سامانه شاد به عنوان جایگزین کلاس درس استفاده کرده است، تصریح کرد: برنامه شاد، فضایی بود که در زمان کرونا ایجاد کردیم تا آموزش دانش آموزان لطمه نبیند، اما این چنین برنامه‌ها هیچ گاه نمی‌توانند جایگزین حضور معلم سر کلاس درس باشند لذا اگر در حفظ سلامت و پاکی محیط زیست تلاش کنیم جلو تعطیلی‌ها گرفته می‌شود و به طبق آن مشکلی در خصوص آموزش و حتی اقتصاد و دیگر فعالیت‌ها نخواهیم داشت.

خوزستان با مشکلات عدیده محیط زیستی

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور در سفر اخیرش به خوزستان عنوان کرد: در خوزستان با مسائل و مشکلات عدیده محیط زیستی و بعضاً بسیار عمیق که برخی به چالش‌های بزرگ مُبدل شده‌اند، مواجه هستیم.

«آسمان خاکستری» در خوزستان سایه ای مستدام بر سر مردم

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست کشور نیز در این سفر گفت: در سه سال گذشته ۵۵ درصد از روزهای سال، اهواز هوای ناسالم داشته و بالاترین آلودگی را در کل کشور داشته است لذا این مساله شوخی بردار نیست.

ترابی افزود: با گزارش‌هایی که در این سفر دریافت کردیم مشخص است الزاماً بحث نهال کاری و مباحث از این دست جز روش‌های ۱۰۰ درصد به جواب رسیدن در موضوع گرد و غبار در خوزستان نیست.

وی بیان کرد: درخوزستان حتی یک تصفیه خانه با خروجی استاندارد وجود ندارد.