ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرنگار مهر، امیر حمزه مهرابی متولد ۱۳۳۹ دکترای مدیریت منابع انسانی، فوق لیسانس جامعه شناسی و استاد دانشگاه در حوزه روان شناسی عمومی، اجتماعی و کودک و نوجوان و مسؤول مرکز مشاوره مصلحین شهر گراش استان فارس است.
وی پس از بازنشستگی برای چند فعالیت مختلف برنامهریزی کرده بود که یکی از آنها جمعآوری خاطرات رزمندههای قدیمی و خانواده شهدا بود. اما فعالان و مسؤولان شهر نزد او آمدند و پیشنهاد کردند با توجه به افزایش میزان طلاق در شهرستان کاری در این زمینه انجام دهد و انجام فعالیت در این حوزه را به او تکلیف کردند.
وی ابتدا برای یافتن افرادی که بتوانند کمکش کنند مدتی تحقیق کرد که جمعی از بازنشستههای آموزش و پرورش، سپاه، روحانیون، اساتید حوزه و بانوان اعلام آمادگی کردند. فعالیت آنها در سال ۱۴۰۰ آغاز شد. این مرکز به افرادی که به مرحله طلاق و شکایت و تشکیل پرونده در دادگستری رسیده بودند خدمات میدهد. پروندههای این افراد به صورت رسمی از سوی دادگستری به آنها ارجاع میشود. البته مراجعه کننده آزاد هم دارند اما صرفاً روی بحث اختلاف میان زوجین متمرکز هستند
آقای مهرابی دلایلی که منجر به تشکیل پرونده طلاق در منطقه آنان میشود را به چهار دسته تقسیم میکند:
اول ازدواجهایی که با فرهنگ متفاوت شکل میگیرد. مثلاً فردی از سیستان و بلوچستان به شهرستان گراش آماده و ازدواج کرده است. یا یکی از اهالی گراش به شهری دیگر رفته و در آنجا ازدواج کرده است. این موارد به عنوان اختلافهای فرهنگی مهمترین دلایل بروز طلاق در این منطقه است.
مساله دیگر اعتیاد است که متأسفانه اغلب مردان این مشکل را دارند که سازش در این زمینه را هم با سختی مواجه میکند.
دلیل سوم فضای مجازی است که بیشتر خانمها با آن درگیر هستند. چشم و هم چشمی و ارتباطهای ناسالم از همین فضا آغاز میشود.
عامل چهارم هم حضور طولانی مدت آقایان برای کار در خارج از کشور است. مردان گراشی گاهی برای شش ماه تا یکسال و برخی مواقع هم تا دو سال در کشورهایی مانند قطر، کویت و دبی مشغول به کار هستند و همسران آنها نیز امکان همراهی با آنها را ندارند. این مساله مشکلاتی را برای هر دو طرف به وجود میآورد. سایر دلایل طلاق در گراش با دلایل مناطق دیگر کشور مشترک است.
روش کار این مجموعه متفاوت از سایر مراکز مشاوره است. ممکن است در مراکز دیگر یک نفر نشسته باشد و مطالبی را به هر دو طرف بگوید اما این مرکز بین سه تا پنج جلسه برای شناسایی علت و ریشه مشکل برگزار میکند.
این مرکز هیچ پولی بابت ارائه خدمات از مراجعه کنندگان دریافت نمیکند با اینکه از سه یا چهار مشاور برای هر مراجعه کننده استفاده میکنند. در این مؤسسه آقایان با مشاور مرد و خانمها با مشاور زن مشاوره میکنند و سپس در جلسهای مشترک برداشتها را از صحبتهای هر دو طرف بررسی میشود. پس از آن جلسه مشترک گذاشته و با تبادل اطلاعات و تجربه تلاش میکنند متوجه علت و ریشه اختلاف شوند و سپس آنها را به مرکز دعوت کرده و در جلسه به آنها میگویند که برداشتشان از علت اختلاف چیست.
اگر علت اختلاف مساله اعتیاد است هزینه ترک فرد معتاد را تأمین میکنند، اگر فرد بیکار باشد پس از ترک اعتیاد ضمانت او را نزد کارفرماهای مختلف میکنند. حتی در یک مورد نزد کارفرما چک تضمین گذاشتهاند تا فرد را به کار بگیرد که تا به حال هیچ کس به اعتماد آنها خیانت نکرده است. گاهی علت اختلاف مداخله دیگران بوده است.
در چنین مواردی فرد مداخله کننده را آورده و ضمن صحبت به آنها درباره نتیجه این مداخله هشدار میدهند. گاهی اوقات سکونت در خانه مشترک با والدین باعث بروز اختلاف میشود که این مجموعه واسطه شده تا خانه دیگری برایشان تهیه شود. خلاصه اینکه رهایشان نمیکنند تا مشکلات آنها حل شود. حتی پیش آمده که ناباروری علت اختلاف بوده و با پرداخت هزینه از طرف این مجموعه این مشکل حل شده و همسران کنار هم باقی مانده اند.
میزان موفقیت این طرح بین هفتاد تا هشتاد درصد است. در یک سال گذشته از صد و هشتاد پرونده ارجاعی از سوی دادگستری، صد و بیست پرونده منجر به سازش شده است.
از دیگر اقدامات این مجموعه فعالیت در جهت پیشگیری است. پیشگیری بهتر از درمان است. همچنین سازمانهایی مانند بهزیستی، آموزش و پرورش، وزارت بهداشت و غیره که این مساله را احساس کرده اند در همکاری با این مجموعه جلسات آموزش خانواده برگزاری میکنند.
آنها علاوه بر اینها شروع به تربیت مشاور کردهاند و حدود هفتاد و سه نفر تحت آموزش هستند. هر کس در خانه، مسجد و محله خود میتواند این کار را انجام دهد. آنها در دو سطح عمومی و تخصصی مشاوران را آموزش داده تا دیگر کار به دادگستری نکشد و حرمتها حفظ شود.
گاهی پیش میآید که افرادی با سابقه اختلاف هشت تا ده ساله به آنان مراجعه میکنند و پس از حل و فصل مشکل، با معرفی موارد جدید میخواهند که مشکل آنها را نیز حل کنند.
مهرابی برای راه اندازی مرکز از طبقه بالای منزل شخصی خود استفاده کرده و هزینههایی مانند آب، برق، تلفن و اینترنت را از حقوق خودش پرداخت میکند. به همین دلیل از جهت تأمین این هزینهها تحت فشار هستند.