ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، حوزه کتاب و نشر هفته پرچالشی را سپری کرد، در حالی که همه نگاهها به ساختمان بهارستان بود تا تغییرات در زیرمجموعههای کلیدی معاونت فرهنگی آغاز شده و کار بر روی غلتک افتد، خبر استعفای عبدالحسین کلانتری معاون فرهنگی تازه منصوب شده آن هم 44 روز پس از انتصاب همه را شوکه کرد.
استعفایی که گفته شده به دلیل گرفتاری کلانتری برای رسیدگی به امور درمانی خانواده و حجم بالای فعالیتهای معاونت فرهنگی بوده است.
معاونتی که شاید یکی از کلیدیترین و حساسترین معاونتهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ساماندهی باشد، معاونتی که مشکلات و چالشهای پرشماری را به سبب زیرمجموعههای گستردهاش در چاپ و نشر را در خود جای داده باشد.
اقدام درست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در انتخاب زودهنگام سرپرست برای این معاونت، و از سرگیری روند اداری بلافاصله پس از انتصاب سرپرست، البته شایسته تقدیر است، اما این انتظار وجود دارد که هر چه سریعتر معاون فرهنگی جدید وزارتخانه معرفی شده تا کارها و تغییرات با سرعت بیشتری از سر گرفته شود.
محسن جوادی که پیش از این در سالهای پایانی دولت دوازدهم و در دوره وزارت صالحی معاونت فرهنگی ارشاد را تحت مدیریت خود داشت، این بار و پس از اینکه در نخستین انتصابها به سمت ریاست پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منصوب شده بود، با حفظ سمت، سرپرستی معاونت فرهنگی را نیز بر عهده گرفت.
آشنایی جوادی با معاونت فرهنگی و سابقهای که از حضور در این معاونت دارد، البته تا اندازه بسیای راهگشاست، اما باید دید با توجه به اینکه جوادی خود پیشتر انتصاب به این سمت را نپذیرفته بود، این حضور منجر به ماندگاری وی در معاونت میشود؟ یا نه و اینگه در صورت ماندن جوادی در معاونت فرهنگی، چه اندازه انتظاری که فعالان حوزه کتاب و کتابخوانی از ایجاد تغییرات ساختاری در این حوزه دارند و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در سخنرانیهای اخیر خود به ویژه در دیدار هفته کتاب با اهالی قلم به آن اشاره کرد، برآورده میشود.
به باور فعالان حوزه نشر و چاپ، معاونت فرهنگی وزارت ارشاد، امروز بیش از هر چیز نیازمند فردی جوان، صبور، قاطع است که بتواند تغییرات بزرگی را در این حوزه رقم بزند، معاونت فرهنگی حوزه پرچالشی است که از یک سو با درگیریهای صنفی در دو حوزه چاپ و نشر روبرو است، تشکلهای متعدد که هر کدام مطالبه خاص خود را دارند و از سوی دیگر با مشکلاتی که صنعت نشر را طی سالهای اخیر از درون پوک کرده است، مشکلاتی که صنعت چاپ با آن درگیر است تا به عنوان یک صنعت شناخته شود و بتواند اگر نه همپای این صنعت در جهان، اما حداقل با شتابی بیشتر در مسیر این صنعت در جهان پیش رود.
موضوعاتی که فعالان چاپ و نشر در دیدارهای متعدد خود در همان هفتههای اولیه انتصاب کلانتری آن را مطرح کرده و کلانتری به آنها وعده تحقق را داده بود.
در روی دیگر ماجرا، نیمه دوم سال برای حوزه نشر ایام کلیدی به شمار میرود، جوایز مهم ادبی همچون جایزه جلال، جایزه کتاب سال، جشنواره شعر فجر و ... در نیمه دوم سال برگزار میشود، و با توجه به اینکه دبیرخانه دائمی برای این جوایز هیچگاه رنگی از واقعیت در عمل به خود نگرفته است، عمده امور مربوط به این جوای زدر همین ماههای پیشرو انجام میشود، تکلیف برگزاری نمایشگاه کتاب اردیبهشت نیز باید در همین ایام مشخص شود، آماده سازی مکان نمایشگاه، توافق با مصلی یا احتمالا با شهر آفتاب، تشکیل شورای سیاستگذاری و ... همه باید در همین 6 ماه باقی مانده انجام شود، بنابراین علاوه بر اینکه در حوزه چاپ و نشر با ضرورتهایی مواجه هستیم در فعالیتهای روتین معاونت نیز با ضربالعجل مواجه هستیم.
شاید اتفاق پیش آمده برای معاونت فرهنگی در روزهای اخیر با بتوان از دریچه یک فرصت نیز نگاه کرد، چرا که حالا با وجود برگزاری جلسات متعدد با صنف و تهیه دستور جلسه از این دیدارها، مسیر روشنتر و مشخصتری پیش پای صالحی برای این حوزه ترسیم شده باشد، فرصتی که میتواند به انتخاب بهتری در این زمینه بیانجامد، انتخاب فردی که ناآشنا به حوزه کتاب و کتابخوانی و مشکلات این عرصه نباشد.
جوادی امروز نخستین انتصاب خود را با ارائه حکم به ایوب دهقانکار به عنوان مشاور علمی و فرهنگی معاونت رقم زد، باید دید، آیا سایر تغییرات در معاونت فرهنگی نیز با همین سرعت انجام میشود؟
انتهای پیام/