تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : فناوری
لینک : econews.ir/5x3858217
شناسه : 3858217
تاریخ :
نگاه کمّی به پژوهشگران جوان پیام نادرست مخابره می‌کند اقتصاد ایران: معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت ضمن انتقاد از نگاه کمی گفت: یک دانشجوی جوان نمی‌تواند ۸۰ مقاله داشته باشد، نباید با انتخاب چنین فردی به جامعه پژوهشگران جوان پیام نادرست مخابره کرد.

ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان

دکتر شاهین آخوندزاده در نشست خبری سی‌امین جشنواره تحقیقاتی علوم پزشکی رازی که امروز دوشنبه (۱۲ آذرماه ۱۴۰۳) در ساختمان وزارت بهداشت برگزار شد در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در مورد سیاست معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در مورد مقالات پُر نویسنده یا مقالات «کیلو پیپر» در جشنواره تحقیقاتی رازی توضیح داد: نکته مهم این است که برای ما کیفیت پژوهش مهم است نه کمیت پژوهش. البته باید توجه داشت همه مقالات کیلو پیپر را نمی‌توان در یک گروه خاص در نظر گرفت.

وی توضیح داد: به عنوان مثال در دنیا یک گایدلاین درمانی برای یک بیماری خاص منتشر می‌شود و ۲۰۰ نفر نویسنده از ۳۰ کشور دنیا دارد. این گایدلاین بسیار ارزشمند است و ما آن را جزو آن مقالات پر نویسنده خاص نمی‌دانیم. نویسنده این مقاله معیارهای نویسندگی را داشته و ما چنین مقالاتی را به طور کامل تشویق می‌کنیم.

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت اظهار کرد: اما یک نوع مقاله دیگر وجود دارد به نام مقالات «جی‌بی‌دی» (GBD:global burden of disease) که در مورد بار بیماری‌ها است و بسیاری از نویسندگان آن‌ها معیارهای مشخص نویسندگی را ندارند و برخی آن‌ها را فقط مشارکت‌کننده می‌دانند. در چنین مقالاتی اگر پژوهشگر نویسنده اول با نویسنده مسئول باشد، برای ما ارزش دارد ولی اگر نباشد ما ارزش خیلی بالایی به آن‌ مقاله و میزان استنادات آن نمی‌دهیم.

آخوندزاده ضمن بیان این‌که برگزیدگان جشنواره نباید افرادی باشند که سیگنال و پیام اشتباه به پژوهشگران جوان کشور بدهند، گفت: من به عنوان یک استاد دانشگاه اگر دانشجویی ببینم که برای مثال ۸۰ مقاله داشته باشد، آن را اتفاق خوبی نمی‌بینم. دانشجو در مقطع تحصیلی پایین نمی‌تواند ۸۰ مقاله داشته باشد.

وی افزود: من اگر این افراد را به عنوان برگزیده انتخاب کنم، به جامعه پژوهشگران جوان پیام نادرست مخابره می‌کنم. این پژوهشگری نیست که بتوان آن را به عنوان پژوهشگر برگزیده جشنواره رازی معرفی کرد.

به گفته معاون وزیر بهداشت؛ یک مقاله خیلی خوب و اثرگذار در کشور و دنیا، بسیار بهتر از مقاله‌ای است که هیچ تاثیری ندارد؛ بنابراین ما آن یک مقاله را انتخاب خواهیم کرد.

آخوندزاده در مورد تعدیل امتیاز مقالات جی بی دی در جشنواره رازی گفت: ما میزان استنادات این مقاله را تقسیم بر تعداد نویسندگان مقاله می‌کنیم. مشروط بر این‌که فرد نویسنده اول یا نویسنده مسئول آن مقاله نباشد.

پژوهش بدون منابع مالی خلع سلاح می‌شود

وی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در مورد رتبه علمی کشور گفت: در برنامه توسعه ششم و هفتم عنوان شده بود که رتبه اول منطقه داشته باشیم. ما تا سال ۲۰۲۱ رتبه اول منطقه داشتیم ولی در ۲، ۳ سال گذشته به خاطر اینکه منابع کمتری به این حوزه اختصاص دادیم، دچار کاهش رتبه شدیم.

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با اشاره به کاهش تولید ناخالص داخلی کشور و کاهش سهم تحقیق و توسعه، اظهار کرد: همه این‌ها به اضافه تحریم‌ها و موضوع مهاجرت باعث شده ما جایگاه گذشته را نداشته باشیم.

وی با بیان این‌که «من موظفم که رتبه ۱۸ را به ۱۴ نزدیک کنم»، افزود: به همین دلیل در این مدت دو گرنت پژوهشی را برای اعضای هیئت علمی جوان با سابقه ۵ سال و پژوهشگران زیر ۴۰ سال در نظر گرفتیم.

آخوندزاده خاطر نشان کرد: بخش زیادی از افت رتبه علمی کشور به وضعیت اقتصادی کشور مرتبط است. اگر در پژوهش منابع مالی نداشته باشد، خلع سلاح می‌شود. سهم پژوهش از تولید ناخالص داخلی زمان نیم درصد بود ولی الان به ۲ تا ۳ دهم درصد رسیده است.