ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
همشهری آنلاین: کافی است یک روز تعطیل از کنار یک پارک در همین تهران خودمان عبور کنید تا بوی جوجه کباب زغالی هوش از سرتان ببرد و دهانتان را آب بیندازد. یک غذای کاملا ایرانی که یکی از سادهترین، همگانیترین، آسانپزترین و البته محبوبترین غذایی است که نیازی به آشپزخانه و وسایل خاصی ندارد و هر چند وقت یکبار هم نامش در لیست معتبرترین سایتهای ردهبندی غذاها در دنیا مطرح میشود و به نوعی شهرت جهانی دارد. در واقع این غذا، فقط محبوب ما ایرانیها نیست و خارجیها، بهویژه گردشگرانی که ایران را بهعنوان مقصد سفرشان انتخاب میکنند نیز، شیفته این غذای ایرانی هستند.
سایت معتبر جهانی «اطلس مزه» که بهصورت تخصصی به دنیای شگفتانگیز غذا در دنیا میپردازد در آخرین بهروزرسانی خود از بهترین غذاهای مرغ کبابی در جهان، جوجه کباب را بدون رتبهبندی خاصی، بین ۱۰غذای برتر در دنیا معرفی کرده است. البته این نخستین باری نیست که سایت اطلس مزه این غذای ایرانی را به جهانیان معرفی میکند. سال گذشته نیز جوجه کباب در لیست «۱۰۰غذای مرغ با رتبه برتر در جهان» رتبه اول را کسب کرد و سال۱۴۰۱ نیز در فهرست «بهترین غذاهای پخته شده با مرغ در جهان» رتبه ۲۵ را داشت. همچنین مرغ شکمپر نیز در این لیست رتبه۱۱ را کسب کرده بود.
اطلس مزه در توصیف جوجه کباب، آن را در عین ساده بودن، یکی از اجزای اصلی سفره غذاهای ایرانی خوانده و نوشته است: «این غذای ساده جزو اصلی غذاهای ایرانی است و دو نوع محبوب دارد، یکی از مرغ بدون استخوان و دیگری با گوشت باقی مانده روی استخوان تهیه میشود. مرغ را معمولا به تکههای بزرگتر برش میدهند، در مارینادهای مختلف (طعمدهندهها) و زعفران میخوابانند، سیخ میکنند و سپس کبابی میکنند. ایرانیها معمولا این غذا را با گوجه کبابی، پیاز، نان لواش و برنج زعفرانی میخورند.»
در دوران صفویه، جوجه کباب بهعنوان یک غذای محبوب در ایران شناخته میشد. در آن زمان، جوجه کباب به روشهای مختلفی تهیه میشد ازجمله کباب کردن روی زغال، کباب کردن روی آتش مستقیم و کباب کردن در تنور.
جالب است بدانید که جوجه کباب در شهرها و استانهای مختلف با طعمها و مزهها و ادویههای متفاوتی پخته میشود. تهرانیها معمولا
جوجه کباب زعفرانی را دوست دارند و بهطور مثال جنوبیها جوجه کباب لبنانی یا مکزیکی که کمی تندتر است را میپسندند و شمالیها به جوجه قبل از کباب شدن موادی مثل رب انار و سبزیجات و سیر اضافه میکنند و به آن جوجه ترش میگویند.
تاریخچه دقیق جوجه کباب مشخص نیست، اما برخی معتقدند که این غذا از زمان ساسانیان در ایران وجود داشته است. در آن زمان، مردم از گوشت حیوانات مختلف برای تهیه کباب استفاده میکردند، ازجمله گوشت مرغ.
اگر فکر میکنید جوجه کباب به تازگی در جهان شهرت یافته، سخت در اشتباهید. در واقع در دوران قاجار بود که جوجه کباب به کشورهای دیگر معرفی شد. در آن زمان، جوجه کباب در کشورهای اروپایی و آمریکایی طرفداران زیادی پیدا کرد.