ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
خبرگزاری مهر، گروه استانها: نفوذ شیرابه و دپوی زباله در دل جنگلهای هیرکانی و لب ساحل مشکل دیرینه ای است که مردم استان سبز حاشیه خزر با آن دست و پنجه نرم میکنند.
از سوی دیگر وضعیت آلودگی هوا به دلیل مازوت سوزی نیروگاه نکا و بروز و ظهور ریزگردهایی که منشأ آن به آن سوی مرزهای ترکمنستان میرسد، هر روز بیشتر میشود و مازندران هم طی چند سال اخیر روزهای ناسالم داشته است.
نیروگاههای زباله سوز ساری و نوشهر نیز زخم چرکین بر پیکره استان شدهاند و نه تنها تاکنون باری را از روی دوش استان برنداشته اند بلکه خود مشکلاتی را برای منطقه ایجاد کردهاند.
اکنون ردپای پسماند و زباله را در بکرترین مناطق مازندران میتوان به نظاره نشست و رفع انبوه مشکلات ناشی از آن به عزم و اراده ملی نیاز دارد.
هفته گذشته مازندران میزبان معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست بود و قرار شد مسائل مربوط به پسماند مازندران در کارگروه مالی پسماند به ریاست رئیس جمهور مورد بررسی قرار گیرد.
درباره نیروگاه زباله سوز نوشهر نیاز است تا بررسیهای بیشتری انجام دهیم زیرا وضعیت دپوی پسماند در این منطقه از مشکلات است
شینا انصاری در حاشیه این سفر در پاسخ به خبرنگار مهر درباره وضعیت نیروگاه زباله سوز نوشهر گفت: درباره نیروگاه زباله سوز نوشهر نیاز است تا بررسیهای بیشتری انجام دهیم زیرا وضعیت دپوی پسماند در این منطقه از مشکلات بوده و نیاز است تا حتماً مدیریت اصولی پسماند و هدایت و دفن شیرآبهها پیگیری شود.
وی افزود: در برنامه است تا در اولین جلسه کارگروه ملی پسماند موضوع مدیریت پسماند در استان مازندران به عنوان اولویت مورد بررسی قرار گیرد و سعی میکنیم موضوع را در سطح ملی پیگیری کنیم تا منابع آب و خاک استان بیش از این آلوده نشود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست همچنین درباره مطالبه مردم منطقه برای کاهش سطح مناطق حفاظت شده البرز مرکزی نیز گفت: یک سری سیاستهای ابلاغیه بالادستی از جمله سیاستهای ابلاغ شده از سوی مقام معظم رهبری داریم که تکالیف سازمان حفاظت محیط زیست را روشن میکند.
وی ادامه داد: پیش بینی مناطق حفاظت شده برای این است که ذخایر طبیعی و زیستی کشور را حفظ کنیم برای این موضوع و هرگونه اقدامی که قرار است انجام شود باید براساس این اسناد صورت گیرد.
انصاری ادامه داد: در کارگروه ملی محیط زیست این موارد را باید پیگیری کنیم و در حال حاضر هیچ قولی نمیتوانم بدهم.
وی در عین حال آلودگیها و تخریبها را ناشی از آن دانست که عدم توجه مربوط به ادوار و دهههای گذشته به محیط زیست سبب بروز مشکلات شده است.
استان مازندران دارای تنوع زیستی و گونهای فراوانی است اما مشکلات متعدد نظیر وجود صنایع آلاینده از یک سود و احاطه سطح وسیعی از مناطق حفاظت شده، دست استان را برای توسعه و اجرای طرحهای توسعهای بسته است.
برخی گونههای زیستی مازندران در معرض خطر قرار دارند
یوسف نوری استاندار مازندران با بیان اینکه تنوع زیستی و گونه استان مازندران بالاست و برخی از آن در معرض خطر قرار دارند، گفت: برای حل جامع مسائل قرار بر این شد مسائل مازندران در کارگروههای ملی مطرح شود.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر منطقه البرز مرکزی را از جمله مناطقی برشمرد که سبب بروز محدودیتهایی شده است، گفت: حدود ۹۵ درصد مساحت شهرستان نوشهر در منطقه البرز مرکزی قرار دارد و دست را برای سرمایهگذاریهای هدفمند میبندد.
وی ادامه داد: همچنین برای اجرای طرح جامع نوشهر و روستاها با مشکلاتی روبرو هستیم و لازم است تفویض اختیاری برای برخی موارد از جمله طرحهای عادی صورت گیرد.
نوری بازنگری در طرح منطقه حفاظت شده البرز مرکزی را از جمله ضرورتها دانست و گفت: تأمین نقاط برای سرمایهگذاری یا سکونتگاهها ضروری است.
معضل مازوت سوزی در نکا
مازوت سوزی در نیروگاه نکا نیز به چالش بزرگ در منطقه تبدیل شده است و وضعیت هوای شرق استان را ناسالم و پرخطر کرده است. توقف مازوت سوزی در این نیروگاه بزرگ به خوسته و مطالبه مردم و مسئولان تبدیل شده است.
یوسف نوری استاندار مازندران در این زمینه نیز با اشاره به مذاکره با رئیس سازمان حفاظت محیط زیست مبنی بر طرح توقف نیروگاه نکا در کارگروه ملی حفاظت محیط زیست گفت: نیروگاه نکا فقط دو ماه تابستان از سوخت مازوت استفاده نمیکند اما مابقی ماهها به دلیل ناترازی انرژی از مازوت استفاده میکند.
وی افزود: سال گذشته نماینده قوه قضائیه در سفر به استان اعلام کرده بود که نباید نیروگاه از سوخت مازوت استفاده کند و در عین حال اگر این نیروگاه از مدار خارج شود نه تنها مازندران بلکه بخشی از کشور نیز در تأمین برق با مشکل مواجه میشوند.
وی تصریح کرد: همچنین سوخت مازوتی که برای نیروگاه داده میشود نیز خوب نیست و گوگرد آن بالاست.
نوری گفت: از رئیس سازمان محیط زیست خواسته شد تا موضوع نیروگاه نکا نیز در کارگروه ملی مطرح شود تا برای آن تصمیم گیری صورت گیرد.
نیروگاه شهید سلیمی نکا با ۴ واحد بخار ۴۴۰ مگاواتی، ۲ واحد گازی ۱۳۷.۶ مگاواتی و یک واحد بخار سیکل ترکیبی با ظرفیت ۱۶۰ مگاوات میتواند با تأمین حدود ۴ درصد از برق کشور نقش مؤثری در پایداری شبکه سراسری برق کشور دارد.
استان مازندران تا سال گذشته از داشتن ایستگاههای پایش آلودگی هوا محروم بود و دادههای این ایستگاهها طی یکسال اخیر نشان از وضعیت آلودگی هوای استان براثر فعالیت صنایع آلاینده و ریزگردها دارد.