ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
بهزاد غضنفری پور در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: سازمان پزشکی قانونی بازوی کارشناسی دستگاه قضائی است همانطور که دستگاه قضا در زمینههای مختلف مسائل کارشناسی را از دستگاههای مختلف پیگیری میکند پزشکی قانونی نیز بازوی کارشناسی در امور پزشکی محسوب میشود.
وی با بیان اینکه مواردی که به پزشکی قانونی ارجاع میشود باید با دستور قضائی باشد، افزود: به غیر از سقط جنین قانونی که بدون مراجع قانونی در پزشکی قانونی انجام میوشد سایر موارد باید با دستور قضائی باشد.
مدیرکل پزشکی قانونی کردستان خاطر نشان کرد: فعالیتهای پزشکی قانونی در چهار بخش انجام میشود که شامل معاینات بالینی، کمیسیون پزشکی، آزمایشگاه قانونی و تهیه بانک ژنتیک است.
وی بیان کرد: معاینات بالینی شامل مواردی همچون کودک آزاری، همسرآزاری، تصادفات، نزاع، سوانح حین کار، عدم تحمل کیفر حبس همچون شک به آزار جنسی در این دسته بررسی میشود.
غضنفریپور تصریح کرد: در حوزه کمیسیون پزشکی اعتراضات و پروندههای قصور پزشکی توسط پزشکی قانونی بررسی میشود.
وی با اشاره به بخش آزمایشگاه قانونی و فعالیتهای این حوزه بیان کرد: آزمایشگاه سم شناسی، آسیبشناسی، آزمایشگاه سلولژی و آزمایشگاه تشخیص هویت در پزشکی قانونی استان وجود دارد که اقداماتی شامل بررسی نمونههای اجساد، تشخیص علت فوت اجساد، آزار جنسی، آزمایش دی، ان، ای و تشخیص اجساد مجهول الهویه در این آزمایشگاهها انجام میشود.
وی از تهیه بانک ژنتیک به عنوان دیگر اقدام پزشکی قانونی کردستان یاد کرد و گفت: نمونهبرداری ژنتیکی مجرمان و زندانیها گرفته و در مرجعی برای شناسایی مجرمان ذخیره میشود.
تمامی مرگهای غیر طبیعی باید به پزشکی قانونی ارجاع داده شود
مدیرکل پزشکی قانونی کردستان به فعالیت واحد تشریح پرداخت و اعلام کرد: ما در مجموع دو نوع مرگ طبیعی و غیرطبیعی داریم که مرگ طبیعی به دنبال بیماری اتفاق میافتد اما مرگهای غیرطبیعی شامل حوادث طبیعی از جمله سیل، خودکشی، حادثه، قتل، مصرف دارو، برق گرفتگی، غرقشدگی و موارد اینچنینی به پزشکی قانونی ارجاع داده میشوند.
غضنفریپور با بیان اینکه برخی مرگها همچون تصادفات یا قتل از دیدگاه مردم با دلیل مشخص اتفاق افتاده و نیازی به ارجاع پزشکی قانونی ندارد، افزود: این مرگها باید به پزشکی قانونی ارجاع داده شود چرا که ممکن است فرد فوت شده دچار مرگ بر اثر صدمه خاصی اتفاق افتاده باشد که با معاینه و کالبدگشایی مشخص میشود.
وی افزود: مرگهای طبیعی در صورتی که شکایتی به دنبال نداشته باشد نیازی به ارجاع به پزشکی قانونی ندارد و به «دادپزشک» ارجاع مییابند.
وی خاطرنشان کرد: سیستم دادپزشک تحت نظارت وزارت بهداشت و پزشکی قانونی برای ساماندهی دفن اجساد فعالیت دارد و در صورتیکه مرگ طبیعی محرز شود گواهی فوت صادر خواهد شد و جسد به پزشکی قانونی ارجاع نمییابد.
بررسی مرگهای ناگهانی در پزشکی قانونی
وی بیان کرد: مرگهای ناگهانی که بدون علت اتفاق میافتد مثل مرگ در خواب، حین ورزش و غیره مرگ مشکوک هستند که باید با ارجاع به پزشکی قانونی دلیل اصلی آن مشخص شود.
وی اضافه کرد: اگر با کالبدگشایی مرگ افراد تشخیص داده نشود از آزمایشات مختلف و یا مستندات قضائی استفاده میشود تا علت فوت جسد شناسایی شود و در این صورت زمان معاینه جسد تا مشخص شدن دلیل فوت زمان بیشتری نیاز است که در خوش بینانهترین حالت بین یک ماه تا ۴۵ روز زمان نیاز دارد که یک زمان طبیعی است.
کاهش صدور مجوز سقط جنین در کردستان
غضنفریپور به آمار پروندههای سقط جنین قانونی اشاره کرد و گفت: در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۴۶ مورد مراجعه کننده داشتهایم که ۱۳۲ مورد مجوز سقط صادر شده است و آمار کاهشی در این زمینه را شاهد بودهایم.
وی افزود: مجوزهایی که صادر میشود عمدتاً به دلیل مشکلات جنینی است و یا خطراتی که مادر را تهدید میکند.
مدیرکل پزشکی قانونی کردستان به افزایش پروندههای مرگناشی از گازگرفتگی در کردستان پرداخت و تصریح کرد: سال گذشته در مجموع چهار گازگرفتگی و یا مرگ در اثر گاز مونواکسیدکربن داشتیم اما امسال در ۶ ماه نخست سال پنج مورد گازگرفتگی داشتیم که افزایش داشته و زنگ خطری برای این زمینه است و نیاز به رعایت مردم دارد.
عدم استفاده درست مردم از وسایل گرمایشی منجر به گازگرفتگی میشود
وی افزود: معمولاً با نزدیک شدن به فصل سرد سال و عدم رعایت مردم در استفاده از وسایل گرمایشی شاهد گازگرفتگی و فوت افراد خواهیم بود.
غضنفریپور اعلام کرد: بسیاری از مواقع فوت به دلیل کمبود اکسیژن و استفاده نادرست از وسایل گرمایشی است که صرفاً مسمومیت با گاز مونواکسیدکربن مطرح نیست و کاهش اکسیژن نیز در گازگرفتگی اثرگذار است.
وی با اشاره به مکانیسم گازگرفتگی اضافه کرد: مونواکسیدکربن قدرت چسبندگی و یا تمایل به گلبولهای قرمز خون را دارد و موجب کاهش رسیدن اکسیژن به سلولهای بدن از جمله سلولهای مغزی، قلبی و یا کبدی میشود.
وی از مردم خواست در فصل سرد سال وسایل گرمایشی را کنترل کنند که انسداد نداشته باشد و ساده از کنار نحوه استفاده از وسایل گرمایشی نگذرند.
پزشکی قانونی تعطیلی ندارد
مدیرکل پزشکی قانونی کردستان خاطر نشان کرد: کار پزشکی قانونی در کنار مراکز درمانی از مواردی است که تعطیلی ندارد چرا که مردم به دلیل اعتقاداتی که در مورد دفن اجساد دارند و جسد بعد از فوت باید دفن شود این امر موجب سخت شدن کار پزشکی قانونی میشود.
غضنفریپور به مشکل کمبود نیرو در استان و کمبود پزشک در شهرستانها پرداخت و گفت: شرایط کاری سخت و پرداختهای نامناسب، عدم حمایت از سوی مسئولان شهرستان موجب کاهش اقبال پزشکان به کار در پزشکی قانونی میشود.
وی افزود: در صورت نیاز در تمام طول شبانه روز آماده کار معاینه اجساد هستیم و در حداقل زمان ممکن کار پزشکی قانونی انجام شده است و در شهرستانها در صورت نیاز بلافاصله پزشکی از مرکز استان اعزام شده تا اجساد سریعاً معاینه شوند.
مدیرکل پزشکی قانونی کردستان اعلام کرد: پزشکی قانونی در آرامستان بهشت محمدی سنندج معمولاً تا ساعات پنج عصر کشیک دارد اما بدون دستور قاضی نمیتوان کاری از پیش برد.
تکمیل پروژه ساختمان پزشکی قانونی نیازمند ۵۰ میلیارد تومان اعتبار است
غضنفریپور به کلنگ زنی پروژه نیمه تمام ساختمان پزشکی قانونی در سنندج از سال ۱۳۸۶ پرداخت و گفت: تاکنون بیش از ۸۰ درصد این پروژه پیشرفت فیزیکی دارد که برای تکمیل پروژه حدود ۵۰ میلیارد اعتبار نیاز است.
وی اعلام کرد: در حال حاضر مراکز پزشکی قانونی در شهرستانهای مریوان، سقز و بیجار و قروه دارای ساختمان ملکی است اما سایر شهرهای استان دارای مرکز استیجاری است و نیاز دارد که ساختمانهای رأی فعالیت بهتر این مراکز اختصاص یابد.
وی اضافه کرد: ساختمان کامیاران در حال ساخت است اما در بانه و دیواندره نیازمند تأمین زمین هستیم و در صورت تأمین زمین و کمک سایر نهادهای استان در این زمینه ساختمان در طول یکسال و نیم احداث میشود.