ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرنگار مهر، دکتر شاهین آخوندزاده در مراسم تکریم و معارفه معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت که امروز شنبه ۱۲ آبان ماه با حضور دکتر محمدرضا ظفرقندی وزیر بهداشت، دکتر مسعود حبیبی؛ معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، دکتر یونس پناهی؛ معاون تحقیقات و فناوری سابق وزارت بهداشت و دکتر رضا ملک زاده؛ معاون اسبق تحقیقات و فناوری و برگزار شد، درباره روند انتشارات مقالات کشور در ۲۰ سال گذشت گفت: در برهههایی روند انتشارات کشور شتاب و رشد قابل توجهی داشته است ولی از سال ۲۰۲۱ به دلایل مختلف تعداد مقالات کاهشی شد و ترکیه و عربستان کشورهای رقیب سنتی ایران در منطقه رشد قابل توجه داشتند.
وی با اشاره به مشکل محدودیت منابع گفت: وقتی فقط ۱۲ درصد از بودجه پژوهشی کشور در اختیار وزارت بهداشت است، خیلی نمیتواند تأثیر زیادی در این مسیر داشته باشد.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با بیان اینکه روند انتشار مقالات در بیشتر حوزهها کاهش داشته است، گفت: در حوزههای مختلف علوم پزشکی و سلامت نیز شیب به طور قابل توجه کاهش یافته است. در برخی حوزهها مثل علوم پزشکی ۹ درصد کاهش داشتیم و تنها حوزه دندان پزشکی رشد داشته است و دلیل آن نیز نمایه شدن ۳ مجله دندان پزشکی توسط دکتر پیام کبیری بوده است.
وی اظهار کرد: مقایسه روند انتشارات علمی وزارت بهداشت با وزارت علوم و دانشگاه آزاد، نشان میدهد که در هر سه روند کاهش بوده ولی به نظر میرسد در وزارت بهداشت کمی شیب بیشتر بوده است.
آخوندزاده در مورد تعداد طرحهای تحقیقاتی و پایاننامهها گفت: از سال ۱۳۹۰ تعداد طرحهای تحقیقاتی و پایان نامههای ما که همواره افزایشی بوده، کاهشی شده است. مقاله و فناوری از پایاننامه و طرحهای ما استخراج میشوند؛ وقتی ورودی ما کاهش یافته، در آینده این مشکل خودش را نشان میدهد.
علاوه بر پژوهش در فناوری نیز روند کاهشی داشتیم
وی به شاخص جهانی نوآوری GII اشاره کرد و گفت: در فناوری هم ما روند کاهشی داشتهایم. بعد از رشد قابل توجه در سه سال گذشته، این شاخص نیز در دو سال گذشته روند کاهشی داشتن است.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت اظهار کرد: در حال حاضر جایگاه ایران در تعداد مقالات را ترکیه گرفته و رتبه استنادات مقالات کشور را عربستان گرفته است. به زودی علاوه بر ترکیه و عربستان رقبای دیگری نیز در منطقه خواهیم داشت.
وی با اشاره به مؤسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی ایران یا نیماد گفت: نیماد یک گرنتینگ بادی یا مؤسسه تامین منابع مالی برای تحقیقات علوم پزشکی است. راه اندازی این مؤسسه یک اقدام حسنه بود که ما آن را کنار گذاشتیم ولی وزارت علوم و معاونت علمی در این حوزه با قدرت جلو رفتند.
وی ادامه داد: در سال ۱۴۰۰ که اوج فعالیت نیماد بوده، این مؤسسه حدود ۵۰ میلیارد تومان اعتبار داشته و حدود ۳۳ میلیارد تومان بودجه تحقیقاتی برای طرحهای تحقیقاتی مصوب میکرده است ولی در حال حاضر بودجه آنبه ۱۷ میلیارد تومان و به ۷ میلیارد تومان طرح کلان مصوب کاهش یافته است. باید توجه داشته باشیم که ما بدون تأمین مالی وزارت بهداشت نمیتوانیم در این حوزه ارتقا داشته باشیم.
قول میدهم ترمز و قفل پژوهش نباشم
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در مورد برنامههای پیش روی خود گفت: من به محققان کشور قول میدهم که ترمز و قفل برای پژوهش کشور نباشم. در عدالت و تقسیم عادلانه منابع تلاش خواهم کرد. ما در دورههایی پیشران پژوهش کشور بودیم و در این دوره مرجعیت علمی را مود توجه قرار خواهیم داد.
وی ادامه داد: قطعاً سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری، گام دوم انقلاب و نقشه جامع علمی کشور مد نظر قرار خواهد داشت. همچنین سعی کنیم سهم ۱۲ درصدی وزارت بهداشت از بودجه پژوهشی کل کشور افزایش یابد.
آزمایشگاهها ویرانه هستند
آخوندزاده با بیان اینکه آزمایشگاهها و تجهیزات پژوهشی و فناوری کشور، ویرانه هستند؛ گفت: با این تجهیزات نمیتوانیم رقابت کنیم. همچنین فعال سازی مجدد روابط بینالملل برای جذب منابع پژوهش و فناوری از خارج کشور را مورد توجه قرار میدهیم. باید نگاه امنیتی از پژوهش کشور پاک شود.
وی ضمن تاکید بر نمایه سازی مجلات گفت: ما نیاز به بیگ دیتا داریم و باید در این مسیر حرکت کنیم. بیگ دیتا از تحقیقات دانشگاهی و طرحهای تحقیقاتی کوچک بیرون نمیآید.