ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
خبرگزاری مهر، گروه استانها - دانیال قنبری: استان قم در منطقه کویری قرار دارد و بیابانهای زیادی را از جمله چهارطاقی، قمرود، نمک، سیاه کوه غربی و مسیله را در خود جای داده است.
این استان بر اساس آخرین مطالعات انجام شده و آمارهای حاصله بیش از ۲۰۰ هزار هکتار اراضی بیابانی دارد که این استان با وجود بیش از ۱۰۵ هزار هکتار کانون تولید ریزگرد وارد بحران شده است.
گسترش کانون گرد و غبار از جمله مباحثی است که شرایط استان قم را بغرنج میکند و ۴۰۰ هزار هکتار از مساحت آن مستعد تولید گرد و غبار است که از این بین ۴۰ هکتار در وضعیت بحرانی قرار دارد.
استان قم طی سالهای اخیر هر سال ۷۰ روز هوای ناسالم داشته و متأسفانه برای برطرف شدن مسائل ریز گردها در منابع طبیعی از شرکتهای دانش بنیان بهره گیری نشده است استان قم طی سالهای اخیر هر سال ۷۰ روز هوای ناسالم داشته و متأسفانه برای برطرف شدن مسائل ریز گردها در منابع طبیعی از شرکتهای دانش بنیان بهره گیری نشده است.
بحث کمبود اعتبارات در منابع آبخیزداری هم از دیگر مسائلی است که مسئولان همچنان بر آن تاکید دارند و مسائل ریزگردها و جلوگیری بسیاری از مخاطرات امروز آنچه باید و شاید به آن توجه نشده است.
سیلاب و روان آبها و حواشی آنها نیز از تهدیدهای طبیعی است که پیرامون آن اتفاقهای نامطلوبی را برای قم رقم میزند ضمن اینکه فرونشست از مسائلی است که استان قم در آینده با آن رو به رو خواهد شد.
استان قم به لحاظ اقلیم خشکی که دارد، اجداد و گذشتگان این دیار نیز با مسائلی همچون کمبود بارشها و خشک سالی و روان آبها رو به رو بودهاند و بحث روان آبها نیز بعد از بارندگیهای مکرر آنچنان کنترل نشده و به تعبیری مدیریت در استان قم مناسب نبوده است.
یکی از معضلاتی که استان قم در دهههای اخیر با آن رو به رو بوده، علاوه بر خشکسالی، سیل و بارندگیها است که آنان باید نعمت باشند ولی موجب خسارتهایی میشوند.
میزان بارندگی سالیانه قم با توجه به برآورد مساحتی آن یعنی یک میلیون و ۲۰۰ هکتار، ۱۴۰ میلی متر است و حجم بارشها و نزولات جوی استان به طور سالیانه به ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار متر مکعب میرسد و ۴۲۸ میلیون متر مکعب روان آب وجود دارد.
تغییرات اکوسیستمی و دخالت بشر موجب بسیاری از بلایای طبیعی شده که تبدیل بارندگیها به روان آبها نیز از جمله این مسائل است.
از جمله مقولاتی که موجب ایجاد روان آب و سیلاب در استان قم میشود، وجود استخرهای بزرگی است که در مناطق کوهستانی وجود دارد و آبها را ذخیره میکنند.
انجام عملیاتهای آبخیز داری در ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی قم
هادی دهقانی معاون آبخیز داری اداره کل منابع طبیعی و آبخیز داری استان قم در گفت و گویی اظهار کرد: اشتباه دیدگاهی مسئولان نسبت به آبخیزداری این است که این بخش باید به احداث بند و ذخیره سازی نزولات آسمانی بپردازد.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیز داری استان قم بیان کرد: هدف از آبخیزداری در بحث کنترل سیل این است که جلوی سرعت جریان آب حین بارندگی گرفته شود.
دهقانی گفت: فرونشست یکی از وضعیتهای نامطلوب و دردناکی است که احتمال اینکه استان قم با آن درگیر شود، وجود دارد فرونشست یکی از وضعیتهای نامطلوب و دردناکی است که احتمال اینکه استان قم با آن درگیر شود، وجود دارد و این امر یکی از چالشهای جدی است ولی استان در حال حاضر با آن درگیر نشده است.
وی ابراز کرد: اداره آبخیزداری استان قم ساخت حدود دو هزار و ۶۰۰ سازه را تحت پوشش قرار داده و عملیاتهای آبخیز داری در ۳۰۰ هزار هکتار انجام شده که در این راستا ۵۳۰ میلیون متر مکعب آب استحصال شده است.
دهقانی گفت: پخش سیلاب و فرسایش آبی در استان قم نیز با احداث سازههایی کنترل رسوب شدهاند و آبخیزداری در خصوص زمین لغزشها فعالیت زیادی انجام داده که تاکنون سه هزار ۵۰۰ لغزش شناسایی شده است.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیز داری استان قم خاطرنشان کرد: لغزش و زمین لرزه خطر پنهانی است که به آن اهمیت داده نشده و مناطقی از استان قم همچون کوه خضر نبی علیه السلام به دلیل ساخت غیر مجاز مسکونی در دامنه کوه و تپهها، در خطر زمین لرزه شدید هستند، چراکه که کوه خضر در نزدیکی گسل قرار دارد.
گفتنی است، یکی از مهمترین گسلها در محدوده جغرافیایی قم، گسل خضر است که در منطقه شهرک قدس به طول ۱۰ کیلومتر واقع شده است.