ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، تقارن زمانی آغاز ماه صفر در دو کشور ایران و عراق رویدادی است که بعد از سالها اتفاق افتاده است که در نتیجه آن، روز اربعین در دو کشور یکی خواهد بود. این اتفاق که در چند سال اخیر بیسابقه بوده، موجب انجام بهتر خدمترسانی به زائران اربعین در سال جاری خواهد شد.
خدمترسانی بهتر به زوار امام حسین (ع)
افرادی که از ایران برای زیارت حرم مطهر امام حسین علیه السلام در اربعین به کربلا سفر میکنند، هر سال از خدمترسانی و میزبانی مردم عراق بهرهمند میشوند؛ نوعی خدمترسانی که در جهان سابقه ندارد. چراکه پذیرایی و میزبانی از میلیونها زائر، آنهم در دورهای محدود کاری در خور قدردانی عظیم است.
در چنین شرایطی همزمان نبودن بیستم صفر در ایران و عراق، مسائلی را برای زائران ایجاد میکرد. چنانچه در سالهای گذشته برخی از افرادی که قصد زیارت اربعین در حرم مطهر حضرت سیدالشهدا علیه السلام را داشتند، با تقویم ایرانی به سفر میرفتند و بر اساس تقویم ایرانی خود را به کربلا میرساندند، در حالی که در حقیقت اربعین در ایران با اربعین عراق همزمان نبود.
به این ترتیب بعد از تمام شدن روز بیستم صفر در عراق، با مسائلی برای برگشت مواجه شدند. زیرا براساس سنت در کشور عراق با به پایان رسیدن روز اربعین بسیاری از موکبها جمعآوری میشد و زائران مهمان که همچنان در کشور عراق بودند، در مسیر بازگشت یا حتی اقامت خود در شهر کربلا با مشکلاتی روبرو بودند.
از این رو امسال با توجه به همزمان شدن آغاز ماه صفر در ایران و عراق، اربعین حسینی هم در دو کشور متقارن شده و نتایج و ثمرات بسیار خوبی خواهد داشت که یکی از آنها حل مشکل خدمترسانی است و بدون تردید در نهایت مراسم اربعین امسال با شور و نشاط بیشتر و نظم زمانی بهتری برگزار خواهد شد.
زمینه برای رفع یک شبهه؛ پیروی از استهلال دفتر مراجع بر اساس منطقه جغرافیایی
نمونه دیگر از مسائلی که در نتیجه همزمان نبودن تقویم در کشورها ایجاد میشود را میتوان در اشکالات پیروی از مراجع تقلید جستجو کرد. مراجعی که در ایران زندگی میکنند، استهلال رؤیت ماه صفر را در کشور خودشان اعلام میکنند، همان طور که دفتر آیت الله سیستانی به عنوان مرجع شیعیان که در عراق زندگی میکند، رؤیت ماه را در کشور عراق اعلام کرده است.
در چنین شرایطی این شائبه برای برخی افراد ایجاد میشود که در هر کشور و منطقه جغرافیایی که هستند برای تعیین روزهای ماه قمری باید از مرجع تقلید خود پیروی کنند، بدون آنکه به منطقه زندگی و اعلام مکانی استهلال توجهی داشته باشند.
به این ترتیب متأسفانه در سالهای گذشته گاهی دیده میشد افرادی از کشور ما در عراق حضور داشتند و طبق تقویم قمری که در ایران و از سوی دفاتر مراجع عظام تقلید ساکن در ایران اعلام شده بود، اربعین را برگزار میکردند؛ بدون آنکه دقت کنند حضور در سرزمینی دیگر، نیاز به توجه به تقویم قمری همان سرزمین دارد.
در نتیجه تعدادی از زائران با چنین ابهام و سردرگمی مواجه بودند و زیارت اربعین را در روزی قرائت میکردند که از کشور مبدأ خودشان به عنوان اربعین و بیستم ماه صفر اعلام شده بود.
این در حالی است که یکی از برکات تقارن زمانی آغاز ماه صفر در ایران و عراق در سال جاری، رفع همین شائبه است و به این ترتیب هر فردی که از کشور ما به قصد زیارت به کربلا سفر کند، مشکل تمکین به تقویم قمری ایران و عراق را نخواهد داشت، چراکه این دو تاریخ در هر دو کشور یکی است.
تقارن زمانی اربعین در ایران و عراق
پنجشنبه گذشته دفتر مقام معظم رهبری، گزارشی از استهلال ماه صفر الخیر 1445 هجری قمری را اعلام کرد که طی آن اعلام شد ستادهای استهلال و گروههای رصدی در سراسر کشور به همراه تجهیزات رصدی اقدام به استهلال کردند. در نتیجه تحقیقات انجامشده، ماه محرم الحرام امسال 30 روزه بود و غره (اول) ماه صفرالخیر 1445 روز جمعه 27 مرداد ماه اعلام شد.
این درحالی است که دفتر آیت الله سیستانی در عراق نیز اعلام کرد که روز جمعه 27 مرداد ماه برابر با اول ماه صفر است. بر اساس این گزارشها اربعین حسینی امسال برابر با روز 20 صفر، در دو کشور ایران و عراق در یک روز خواهد بود.
چنین تقارن زمانی موجب میشود زائران ایرانی که به عنوان میهمان در کشور عراق برای زیارت اربعین حضور دارند، در انجام اعمال و رساندن خود به کربلای معلی دچار مشکل نباشند و همه شیعیان از دو کشور دوست و همسایه، در یک روز زیارت اربعین را به جا بیاورند.
انتهای پیام/