ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرگزاری تسنیم، بانک توسعه اسلامی در گزارشی از چشمانداز پروژههای زیرساختی در کشورهای اسلامی اعلام کرد: این کشورها با کسری شدید برای اجرایی کردن چنین پروژههایی رو به رو هستند.
بر اساس این گزارش 57 کشور اسلامی برای اجرای پروژههای زیرساختی در مجموع با 2700 میلیارد دلار کسری منابع مالی تا سال 2040 مواجه هستند.
در این میان، کسری مالی کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا برای اجرای پروژههای زیرساختی تا این سال 994 میلیارد دلار برآورد شده است.
کسری منابع مالی پروژههای زیرساختی در واقع شکاف میان منابع مالی لازم برای اجرای پروژههای زیرساختی و منابع مالی موجود برای اجرای این پروژههاست.
پروژههای راهسازی بیشترین کسری مالی را در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا به خود اختصاص دادهاند به طوری که کشورهای منطقه برای اجرای پروژههای راهسازی تا سال 2040 بالغ بر 685 میلیارد دلار کسری منابع دارند. پروژههای مربوط به آب با 111 میلیارد دلار، خط آهن با 47 میلیارد دلار، بنادر با 34 میلیارد دلار و فرودگاهها با 25 میلیارد دلار در رتبههای بعدی قرار دارند. پروژههای مربوط به برق تنها حوزهای است که منابع مالی کافی برای آن در منطقه تعریف و تخصیص شده است.
بر اساس این گزارش پنج کشور اسلامی که بیشترین کسری را در زمینه تامین مالی پروژههای زیرساختی دارند به ترتیب عبارتاند از ترکیه با 405 میلیارد دلار، مصر با 230 میلیارد دلار، نیجریه با 221 میلیارد دلار، بنگلادش با 192 میلیارد دلار و ایران با 153 میلیارد دلار. به عبارت دیگر کسری مالی کشور ترکیه برای اجرای پروژههای زیرساختی 2.6 برابر ایران است.
کشورهای پاکستان با 124 میلیارد دلار، عربستان با 115 میلیارد دلار، قزاقستان با 84 میلیارد دلار، عراق با 88 میلیارد دلار و مالزی با 77 میلیارد دلار نیز از نظر کسری منابع مالی برای اجرای پروژههای زیرساختی در رتبههای ششم تا دهم قرار گرفتهاند.
این گزارش نوشته است: «ترکیه، مصر، نیجریه، بنگلادش و ایران در مجموع 44 درصد از کل کسری منابع مالی برای اجرای پروژههای زیرساختی در کشورهای اسلامی را به خود اختصاص دادهاند. هر یک از این کشورها کانونهای قدرت در منطقه خود هستند که با تحول و توسعه سریع تلاش دارند به سطوح بالاتر رشد اقتصادی و زنجیره ارزش دست یابند».
از 153 میلیارد دلاری که به عنوان کسری منابع مالی ایران برای اجرای پروژههای زیرساختی تا سال 2040 برآورد شده 85 میلیارد دلار مربوط به پروژههای راهسازی است. همچنین ایران 17 میلیارد دلار برای اجرای پروژههای ریلی، 9 میلیارد دلار برای اجرای پروژههای فرودگاهی و 9 میلیارد دلار برای پروژههای بندری تا سال 2040 کسری مالی خواهد داشت.
انتهای پیام/