به گزارش خبرگزاری اقتصادایران ، روحالله دهقانی روز دوشنبه در آیین دیدار با نخبگان و نوآوران جزیره کیش اظهار کرد: حدود سه دهه پیش مناطق آزاد تجاری به عنوان رویکردی نوآورانه با قابلیت های ویژه شکل گرفتند و در سال هایی نیز با اتکا به این قابلیت ها و جذابیت ها باعث توسعه جغرافیای خود شدند.
وی اضافه کرد: اما امروز در مقایسه با نقاط مشابه کشورهای دیگر مشاهده می کنیم که مناطق آزاد در سال های پس از ایجاد، کمتر شاهد نوآوری و ایده های جدید بودند و این مساله باعث ایجاد شکاف توسعه با رقیبان آنها شده است.
دهقانی با بیان اینکه کاهش مزیت های مناطق آزاد از سوی دستگاه ها و نهادهای تصمیم ساز در کنار عدم نوآوری باعث کاهش سرعت توسعه در این مناطق شده است یادآور شد: مناطق آزاد تجاری باید برای جبران این ضعف ماموریت های نوآورانه ای بر اساس نیازهای کشور و بازارهای جهانی برای خود تعریف و در طی مسیر بر پویایی و به روز رسانی این خلاقیت ها به صورت مداوم تاکید کنند.
وی با بیان اینکه دستگاه ها و نهادهای تصمیم ساز و تصمیم گیر باید برای رسیدن به مهم یاور مناطق آزاد باشند گفت: انیمیشن، نانوتکنولوژی، داروهای زیست های فناورانه، کسب و کارهای اینترنتی، هوش مصنوعی از جمله فعالیت هایی است می توان با اتکا به آنها به سودهای چندبرابری در راستای افزایش تولید ناخالص کشور دست یافت.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییس جمهور افزود: جزیره کیش به عنوان مناطق آزاد تجاری نسل اول کشور نیز با توجه زیرساخت ها و پتاسنسیل هایی که دارد در این مسیر باید پیشگام باشد و در کنار تقویت رویکرد گذشته تجاری و گردشگری خود، ماموریت های خود را بر مبنای اقتصادهای نو ظهوری همچون شرکت های دانش بنیان سبز و صادرات محور باز تعریف کند.
وی گفت: به طور مثال لازم است سازمان منطقه آزاد در ماموریت های جدید خود شرکت های دانش بنیان و استارتاپی که به مرحله تولید و صادرات رسیده اند را شناسایی کرده تا بخشی از فعالیت صادرات محور خود را در این جزیره انجام دهند.
دهقانی گفت: در عوض برخی از مشوق های جدید با توجه به شرایط حاکم بر نیازهای کشور و بازارهای هدف جهانی مزایای مختلف از جمله تسهیلات گمرکی در واردات مواد اولیه و صادرات کالاهای تولیدی، اینترنت سفید یا با محدودیت های کمتر ویژه شرکت های فعال در این حوزه به آنان اعطا کرد.
وی با اشاره به اینکه ایجاد پارک های علم و فناوری یکی از خواسته ها از این معاونت است خاطر نشان کرد: هم اکنون تنها یک درصد تولید ناخاصل کشور مربوط به این پارک ها بوده و این درحالی است که ۱۶ پارک علم کشور کره جنوبی حدود ۳۰ درصد تولید ناخالص را به خود اختصاص داده است.
دهقانی گفت: کمیت گرایی از عمده دلایل این تفاوت بوده و لازم است مناطق آزادی همچون کیش به علت داشتن برخی زیرساخت ها و نیاز کشور با معرفی خود به عنوان استارتاپ ملی کسب و کار نوآوری و فناوری های جدید نقطه آغازی بر حرکت جدید در این مسیر باشد.
توان معاونت علمی ریاست جمهوری با منطقه آزاد کیش همافزا شود
امام جمعه کیش نیز در این دیدار با اشاره به اینکه ارتباط ۲ سویه با نخبگان لازمه ایجاد یک جامعه آرمانی است افزود: این جزیره از امکانات سخت افزاری و نرم افزاری مناسبی برخوردار بوده و می توان با تکیه این امکانات نقش آن در اقتصاد کشور را افزایش داد.
حجت الاسلام علیرضا بی نیاز یادآور شد: استفاده از توان شرکت های دانش بنیان و نوآور می تواند بخشی از این نیاز را برطرف کرد که با هم افزایی توان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییس جمهور با سازمان منطقه آزاد کیش می توان به منظور دست یافت.
حمایت از شرکت های نوآور رویکرد سازمان منطقه آزاد کیش است
سرپرست سازمان منطقه آزاد کیش هم در این دیدار با بیان اینکه ۲۵ سال قبل بر اساس اسناد بالادستی، در طرح جامع توسعه حمایت از شرکت های نوآور به عنوان یکی از رویکردهای این سازمان تعریف شده است گفت: هرچند تاکنون به تمام اهداف نرسیده ایم اما در زمان حاضر به عنوان یکی از اولویت ها در دستور کار است.
وی گفت: برای تحقق این مهم از سال گدشته کارگروهی ویژه تشکیل شده تا همزمان از توان شرکت های دانش بنیان و نوآور در تحقق اهدافی چون هوشمند سازی جزیره، رسیدن به تراز تجاری مثبت منطقه آزاد و افزایش صادرات گام برداریم.