در ابتدای جلسه ایمانیخوشخو با بیان اینکه پارک ملی تلاش دارد تا فرهنگ را به عرصهای درآمدزا تبدیل کند، گفت: در بسیاری از کشورهای دنیا صنایع فرهنگی جز درآمدهای ویژه کشورها محسوب میشود اما در ایران متأسفانه با وجود داشتههای فرهنگی و هنری فراوان از این حوزه درآمدزایی لازم صورت نمیگیرد. برای همین هنر و فرهنگ نیازمند کمکهای دولتی است. ایران همیشه در عرصه هنرهای سنتی پیشرو بوده است ولی مشکل کار اینجاست در این رابطه ما رویکردی جدید و نو نداریم. پارک ملی علوم به دنبال این است تا در این عرصه قدمهای مفیدی بردارد.
وی افزود: برای اینکه بتوان فرهنگ و هنر را به سمت درآمدزایی هدایت کرد باید کار فرهنگی نیز انجام داد. یکی از این اقدامات به جایزه ملی زیورآلات و طراحی جواهرات ایرانی اختصاص دارد. درباره اهمیت طراحی باید بگویم این حوزه اگر به درستی رشد کند بسیاری از محصولات فرهنگی و هنری کشورمان در دنیا زبانزد خواهد بود ولی چون نتوانستهایم کارهایمان را در بستهای مناسب به دنیا معرفی کنیم در حوزه فرهنگی درآمدزایی لازم را نداریم.
ایمانیخوشخو تأکید کرد: بررسیهای اقتصادی نشان میدهند که از مبلغ ۱۳۳ تریلیون دلار سهم سالیانه بازار جهانی طلا و جواهرات، چین با ۹۶ بیلیون دلار و آمریکا با ۷۶ بیلیون دلار و هند با ۷۳ بیلیون دلار در جایگاه اول تا سوم قرار دارند. در این میان سهم ایران با داشتن سابقه تمدنی درخشان چند هزار ساله نهتنها سهم ناچیز ۲۸/۷ میلیون دلاری از بازاری جهانی است بلکه در بخش تولید نیز در فهرست ۱۰ کشور نخست دنیا قرار نگرفته است درحالیکه کشور ترکیه پس از ۳۵ سال ورود به عرصه تولید این بخش توانست وضعیتش را به خوبی بهبود بخشد و برای رسیدن به جایگاه شایسته بهبود بخشد.
این مدیر فرهنگی ادامه داد: پارک ملی علوم تلاش کرد با برگزاری جلسات فاصله طراحان و صنف جواهرفروشان را کم کند. این دو عرصه اگر ارتباط درست داشته باشند، معتقدم قادریم زیورآلات ایرانی را در جهان زبانزد کنیم. برای رسیدن به این خواسته نیز باید اعتماد دوطرفه برقرار شود. این خواسته فکر میکنم در حال رخ دادن باشد. بااینوجود ما همیشه آماده شنیدن ایدهها و نظرات هستیم.
رئیس پارک ملی و فنآوریهای نرم و صنایع فرهنگی در انتهای سخنانش بیان کرد: پارک ملی علوم در میان ۴۳ پارکی که در کشورمان وجود دارد تنها مکانی است که به صورت تخصصی در حوزه فرهنگ کار میکند.
حمایت از صنایع خلاق
در ادامه جلسه سید مهدی سادات نیز بیان کرد: امروز از آثاری بازدید کردم که برایم دیدنشان لذتبخش بود چون زیورآلات ایرانی جدا از جلوهگری که دارند با هنر هم پیوند خوردهاند. این امتیاز به واسطه تاریخ و فرهنگ غنی ما رخ داده است. در این راستا معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در کنار شرکتهای دانشبنیان، بخشی با عنوان شرکتهای خلاق تأسیس کرده که در آن صنایع فرهنگی پوشش داده میشوند.
وی ادامه داد: صنایع خلاق یکی از اولویتهاست. بنابراین واحدهای خلاق را شامل اشخاص حقیقی خلاق، حمایت خواهیم کرد. همچنین دفاتری در خارج از کشور توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تأسیس شده که در عرصه صنایع فرهنگی بتوان داشتههای بینالمللی هم داشت.
نخستین گامها
مریم جلالی معاون صنایع دستی بیان کرد: نمادها و نمایههای فرهنگی در ویترین خانههایمان در حال غبار گرفتن است. این اتفاقی خوبی نیست و به نوعی نادیده گرفته سرمایههایمان است. برای اینکه بتوانیم به داشتههای مقبولی دست پیدا کنیم نیاز است تا نگاهمان را در حوزه فرهنگ بهروز کنیم.
وی ادامه داد: فردی که در کارهایش از نمادهای فرهنگی استفاده میکند در حقیقت هویت سرزمینش را معرفی کرده است. نکته بعد اینکه اگر محصولی هویت نداشته باشد به دل نخواهد نشست اما آن چیزی که من در نمایشگاه زیورآلات دیدم بسیار زیبا بود؛ کارهایی که با بهرهگیری از نمادها جلوهگری شأن چند برابر شده است.
جلالی تأسیس کرد: زیورآلات تنها آن چیزهایی نیست که میشناسیم بلکه در حوزههای سفال، چرم و… نیز میتوان زیورآلات زیبایی را مشاهده کنیم. درباره وظیفه وزارت میراث فرهنگی هم باید بگویم رسالت خود میدانیم که از هنر ایرانی به هر طریق ممکن حمایت کنیم. این موضوع در دوره مهندس ضرغامی به صورت ویژه مدنظر قرار گرفته است.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی بیان کرد: برگزاری چنین جایزههای قدمهایی نخستین قدمها در حوزه صنایع فرهنگی است که صنایع فرهنگی را به سمت حرفهای شدن پیش میبرد. این قبیل جایزه باید حمایت شده تا در دورههای بعدی نیز به کمیت و کیفیت بهتر برسیم. نکته دیگر به برگزاری سالانه این اتفاق مربوط میشود. جایزه ملی زیورآلات کمک خواهد کرد تا محصولات یک سال گذشته در معرض دید قرار گیرد.
وی با بیان اینکه از ایدههای خلاقانه حمایت خواهد شد بیان کرد: اگر از زیورآلاتی که بر پایه اساطیر خلق شده حمایت صورت گیرد در حقیقت به معنا توجه شده است. در خاتمه تأکید میکنم هنرهای سنتی اصالت هنری کشورمان را نشان میدهد.
در انتهای این مراسم از برگزیدگان تجلیل شد.