به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، حمید دهقانی شامگاه چهارشنبه در میزگردی تحت عنوان درآمدی بر کارآمدی نظام جمهوری اسلامی ایران در گام دوم انقلاب و با اشاره به مسئله جمعیت اظهار داشت: یکی از مهمترین مفاهیم از منظر جامعهشناسی و نقش آن بر جمعیت، سبک زندگی است؛ سبک زندگی مدرن بخش بزرگی از دنیای امروز را شکل داده که خروجی آن تأخیر در ازدواج، تجرد قطعی، تک فرزندی است.
وی افزود: دیدگاه اومانیستی انسان محور نیز در رأس امور قرار گرفته که در دل آنها فردگرایی نیز رواج پیدا کرده که فرد پیوند خود را با جامعه، خانواده، مذهب و مسجد قطع میکند.
استاد جامعه شناسی دانشگاه اصفهان معتقد است که بعد از عصر روشنگری بر سود شخصی بسیار تاکید میشود که ازدواج و فرزندآوری هزینه بر است و همراه با این اندیشهها تاکید بر لذت طلبی و راحت طلبی افزایش پیدا میکند.
حاکمیت تفکرات لیبرالی و فردگرایی در جامعه
وی ادامه داد: ارزش انسان امروز به میزان خرید آن بر میگردد و تفکرات لیبرالی به مالکیت انسان بر ذهن و جسم را به دست گرفته است که این اندیشه وارد حوزه فمینیستی میشود که معتقدند اگر زن به فردگرایی و استقلال فکری برسد باید از یوق مرد خارج شود و فرزندآوردن نیز باعث میشود مالکیت بدن زن گرفته شود.
دهقانی با بیان اینکه اکثر زنان بخشی از سرمایه و وقت خود را صرف ساختن بدن خود میکنند، گفت: در واقع انسانی ترکیبی از فرهنگیهای مختلف شکل گرفته که پیکرتراشی را در اولویت خود قرار میدهند. از این رو نظام سرمایهداری مالکیت جسم و ذهن را از طریق رسانه و ماهواره به شیوه نرم به دست گرفته و زیبایی را پراهمیت نشان میدهد.
آسیبهای نوظهور تجردگرایی در کلانشهرها
وی ادامه داد: تأخیر در ازدواج در تهران بالاترین میزان را دارد که برای مردان ۳۱ سال و برای زنان ۲۴ سال است و بعد از تهران در کرج و اصفهان این میزان افزایش داشته است، هر شهری که در ازدواج تأخیر و تجرد بیشتری را نشان داده آسیبهای اجتماعی بیشتری هم داشته است و نه تنها نسبت به خودکشی، افسردگی و.. بالاتر هستند و آسیبهای نوظهوری هم دارند.
استاد جامعه شناسی دانشگاه اصفهان با اشاره به اهمیت جمعیت خاطر نشان کرد: جمعیت ارتباط مستقیمی با قدرت و نفوذ سیاسی هر کشوری دارد؛
وی افزود: ثروتمندترین شهرهای ما و کلان شهرها جمعیت کمتری دارند و به نظر میرسد که ازدواج در طبقات بالای شهر کمتر است که نشان میدهد عامل اصلی فرهنگی است، زیرا هزینه نگهداری سگ و گربه بیشتر از فرزند است بنابراین عامل اقتصادی نسبت به فرهنگی نقش کمرنگی دارد.