به گزارش خبرگزاری اقتصادی ایران، محمدرضا اورانی افزود: میانگین بازدهی آب در بخش کشاورزی سنتی ۳۵تا۴۰ درصد اما در سامانههای آبیاری نوین بین ۷۰تا۹۰ درصد است بنابراین هدر رفت آب با استفاده از این سامانه ها به ۱۰ تا حداکثر ۳۰درصد کاهش مییابد.
وی ادامه داد: هم اکنون در ۱۸۰هزار هکتار از اراضی کشاورزی خراسان رضوی سامانههای آبیاری نوین اجرا شده و این استان در این زمینه همواره رتبه دوم کشور را داشته است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی اعتبارات مصوب امسال برای استان در این خصوص را ۱۵۰میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: خوشبختانه مدیریت عالی استان نیز در زمینه توسعه و ترویج اجرای سیستمهای نوین آبیاری همراهی و همکاری دارد.
اورانی با بیان این که تحقق افزایش بهرهوری از ۲منبع ارزشمند آب و خاک با ارتقای بازده آبیاری، شدنی است افزود: در این راستا ۲برنامه اصلی شامل توسعه و اجرای سامانههای آبیاری نوین و عملیات انتقال آب با لوله و نیز اجرای عملیات آب و خاک در سطح مزارع در دستور کار مدیریتهای آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی قرار دارد.
وی ادامه داد: در هر یک از این برنامههای اصلی، فعالیتهای متنوعی مانند مطالعه و اجرای سامانههای آبیاری تحت فشار اعم از قطرهای و بارانی، کم فشار، انتقال آب با لوله و همچنین تجهیز و نوسازی جادههای بین مزارع انجام میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: در همین راستا نوسازی شبکه های فرعی پایاب سدهای مخزنی، احیا و مرمت قناتها و ساخت استخرهای ذخیره آب نیز صورت میگیرد.
اورانی با بیان این که همه اراضی خراسان رضوی قابلیت اجرای سیستمهای نوین آبیاری را ندارد و فقط حدود ۳۵۰هزار هکتار آن دارای این قابلیت است افزود: اجرای سیستمهای آبیاری نوین تاثیر فراوانی در صرفهجویی، مدیریت مصرف و هدر رفت آب دارد به طوری که بر اساس مطالعات دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی به ازای اجرای هر هکتار سامانه، معادل ۷۰۰مترمکعب بهینهسازی مصرف آب صورت می گیرد.
خراسان رضوی با یک میلیون و ۲۰۰هزار هکتار سطح زیرکشت انواع محصولات زراعی و باغی و بیش از ۱۴میلیون واحد دامی، در مجموع با تولید بیش از هفت میلیون تن انواع محصولات زراعی، باغی، دامی و آبزیان جایگاه تعیین کنندهای در اقتصاد ملی دارد.