تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : اقتصاد
لینک : econews.ir/5x3149896
شناسه : 3149896
تاریخ :
انتظار روزهای سبزتر برای پالایشی ها اقتصاد ایران: از نیمه دوم سال قبل با بهبود قیمت های جهانی، اوضاع پالایشی ها بهتر شده و با توجه به اورهال طولانی مدت شرکت پالایش نفت اصفهان در نیمه اول امسال، تولید با حداکثر توان شرکت ها انجام خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری اقتصادایران ، قیمت نفت در بازارهای جهانی به بالاترین سطح ۲ ماه اخیر رسیده است. نفت برنت در حالی در محدوده ۷۷ دلار معامله می‌شود که برخی تحلیلگران جهانی پیش‌بینی کرده‌اند نفت اواخر ۲۰۲۲ به ۱۰۰ دلار خواهد رسید.

افزایش قیمت نفت خام، نرخ فرآورده‌های نفتی را هم تحت تأثیر قرار می‌دهد و انتظار می‌رود پالایشی‌ها باقیمت‌های فعلی نفت خام و فرآورده‌های نفتی، اوضاع بهتری داشته باشند.

ابراهیم کاویانی پور رئیس بازاریابی و فروش شرکت پالایش نفت اصفهان در این خصوص بیان کرد: افزایش قیمت نفت و فرآورده‌های نفتی، عملا سودآوری شرکت‌های پالایشی را متأثر کرده است. سال گذشته با شیوع کرونا و افت شدید قیمت نفت و فرآورده‌های نفتی، حاشیه سود پالایشی‌ها هم به‌شدت کاهش یافت و حتی در مقطعی، حاشیه سود پالایشگاه‌ها منفی شد. چراکه در آن مقطع قیمت بعضی فرآورده‌ها همچون نفت سفید و بنزین از نفت خام هم کمتر شد اما؛ به‌تدریج با بهبود اوضاع اقتصادی جهان، کرک اسپرد فرآورده‌های نفتی هم افزایش یافت و در حال حاضر، کرک اسپردهای منفی نفت سفید یا گازوییل به سمت مثبت شدن پیش رفته است. درمجموع، روند قیمت‌ها و کرک اسپرد فرآورده‌های پالایشی نسبت به سال قبل بسیار بهتر است.

وی افزود: در کشور ما فقط قیمت‌های جهانی بر سودآوری پالایشی‌ها اثرگذار نیست و متغیرهای دیگری ازجمله نرخ ارز و نرخ‌هایی که توسط شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی اعلام می‌شود نیز سودآوری پالایشی‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهند. همان‌طور که می‌دانید نرخ فرآورده‌های پالایشی توسط شرکت پالایش و پخش با تأخیر اعلام می‌شود و نرخ اعلام‌شده هم تفاوت زیادی باقیمت‌های جهانی دارد! با توجه به ابهام نرخ ارز و نرخ فرآورده‌های نفتی، پیش‌بینی سودآوری شرکت‌های پالایشی کار آسانی نیست. البته نرخ خوراک و فرآورده‌های نفتی فعلاً با توجه به قیمت‌های صادراتی ایران تعیین می‌شود؛ اما شایعاتی در مورد احتمال تغییر مبنای قیمت‌گذاری مطرح است که از صحت‌وسقم آن اطلاعی ندارم. اگر قیمت‌گذاری فرآورده‌های پالایشی بر مبنای قیمت‌های فوب باشد، قطعا خبر مثبتی برای پالایشی‌ها بوده و تحلیل فعالیت و برآورد سودآوری شرکت‌های پالایشی راحت‌تر خواهد بود.

این فعال صنعت پالایشی در پیش‌بینی وضعیت پالایشی‌ها در نیمه دوم سال گفت: از نیمه دوم سال قبل با بهبود قیمت‌های جهانی، اوضاع پالایشی‌ها بهتر شده و با توجه به اورهال طولانی‌مدت برخی پالایشی‌ها مثل شرکت پالایش نفت اصفهان و شرکت پالایش نفت تهران در نیمه اول امسال، تولید با حداکثر توان شرکت‌ها انجام خواهد شد. افزایش قیمت‌های جهانی و نرخ ارز هم حتماً اثرگذار خواهد بود و انتظار می‌رود سودآوری شرکت‌های پالایشی هم ‌افزایشی باشد.