به گزارش خبرگزاری اقتصادایران ، کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه در مراسم رونمایی از واکسن اسپوتنیک تولید مشترک ایران و روسیه اظهار داشت: شاهد موفقیتهای بزرگ تولید واکسن ایرانی هستیم که رهبر معظم انفلاب هم تزریق فرمودند و امروز نیز شاهد افتخار دیگری هستیم.
وی ضمن تشکر از وزیر بهداشت و کادر بهداشت و درمان کشور تصریح کرد: در طول بیش از یکسال و نیم اخیر، کادر درمان زحمات بسیار زیادی متحمل شدند و ملی بودن کار خود را به همه اثبات کردند. اگرچه در گذشته در دوران 8 سال دفاع مقدس و سایر اتفاقات نیز نقش خود را به خوبی ایفا کرده بودند.
وی افزود: ما ابتدا در حوزه خرید واکسن و بعد تولید مشترک واکسن در ایران، پیگیری هایی داشتیم. بنده شاید اولین سفیری بودم که با دیمیتریف صحبت کردم و با هم درباره تولید مشترک تفاهم کردیم و تولید مشترک برای طرف روس نیازمند این بود که مجموعه های متقاضی، دارای استانداردهایی باشند که دو مجموعه اکتوور و سیناژن، واجد شرایط استاندارد بودند که اکتوور به نتیجه رسید.
سفیر ایران در روسیه خاطرنشان کرد: حوزه دیگری که به شدت در سال گذشته پیگیری کردیم، خرید واکسن اسپوتنیک بود. متاسفانه در داخل کشور، قبل از خرید واکنشهای بدی وجود داشت و شاهد این بودیم که برخی افراد مصاحبه می کردند که ما اسپوتنیک نمی خواهیم یا نمی خریم یا بد است و طرف های روسی هم می گفتند که مگر ما به شما واکسن تعارف می کنیم و چرا موضع گیری میشود؟
جلالی گفت: پنجم بهمن سال گذشته، واکسن اسپوتنیک در ایران رجیستر و ثبت شد. بعضی وقت ها، تلاش یک وزارتخانه یا دستگاه را به تلاش یک شخص، گره می زنیم. این غلط است چون سیستم باید کار کند. شاهد بودم که دکتر نمکی، سیستم را با خودش جلو می آورد. وقتی به این نتیجه رسیدیم که واکسن اسپوتنیک را خریداری کنیم، با دیمیتریف، رییس صندوق سرمایه گذاری مستقیم روسیه بیش از 40 تا 50 بار صحبت کردم و به ما گفتند باید دو کار کنید که یکی ثبت واکسن در ایران و دیگری ثبت قرارداد خرید است. برای ثبت این واکسن در ایران مشکل داشتیم. زمانی که لنست، مقاله واکسن اسپوتنیکوی روسی را چاپ کرد که 91.6 درصد ایمنی ایجاد میکند، فضا برگشت و آنهایی که تا دیروز اظهار میکردند که اسپوتنیک بد است و چرا می خرید گفتند چرا واکسن اسپوتنیک وارد نمی کنید؟
وی یاداور شد: در گام اول، قرارداد خرید واکسن بین صندوق سرمایه گذاری مستقیم روسیه و هیئت امنای ارزی منعقد شد. قرارداد خرید دو میلیون دُز واکسن بین ایران و روسیه یکی از شفافترین، دقیق ترین و بهترین قراردادها بود زیرا در آن هیچ واسطهای وجود ندارد و قیمت و شرایط پرداختی، شفاف و روشن شده است.
وی با بیان اینکه قرارداد واردات 60 میلیون دوز واکسن اسپوتنیک بسته شد بیان کرد: از میزان ارسال واکسن اسپوتینک به ایران راضی نیستیم. به مسئولین روس همیشه میگویم که بنده به عنوان سفیر، واکسن را از دو حوزه پیگیری میکنم؛ یکی اینکه مردم ایران در خطر هستند و باید به آنها در این زمان، کمک کنیم و دیگر اینکه واکسن، ایران و روسیه را بهم نزدیک تر می کند و واکسن، می تواند به عنوان دیپلماسی عمل کند و الان خوشبختانه واکسن اسپوتنیک در ایران، جایگاه خوبی پیدا کرده است اما به مسئولین روسی گفتم که اتفاق بد این است که در ذهنیت برخی از مردم ایران اینگونه جا افتاده که روسی ها به قول شان عمل نمیکنند.
سفیر ایران در روسیه گفت: البته ما محدودیتهای طرف مقابل را می دانیم. چهارشنبه که با رییس صندوق سرمایه گذاری مستقیم روسیه صحبت کردم، قرار شد ساعت 12 ظهر روز دوشنبه مجددا مذاکره کنیم تا بگویند چه میزان واکسن می توانند برای ایران ارسال کنند.
جلالی در پایان ضمن تشکر از از روسیه و صندوق سرمایه گذاری مستقیم روسیه با بیان اینکه تولیدات و فناوری میتواند دچار ایرادات و تاخیر شود اظهار داشت: انتظار ما از روسیه این است که روند تحویل واکسن به ایران را تسریع کنند.