تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : استانها
لینک : econews.ir/5x2996256
شناسه : 2996256
تاریخ :
اختصاصی اکو نیوز/ سمیرم شهر میراث دار صنایع گلیم بافی درکشور اقتصاد ایران: اصفهان- گلیم از صنایع‌دستی معروف و از فعالیت‌های مهم زنان شهری، روستایی و عشایری شهرستان سمیرم است و داشتن مهر اصالت یونسکو نیز گواه برتری این صنعت در سطح بین‌المللی است.

به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، گلیم از صنایع‌دستی معروف و از فعالیت‌های مهم زنان شهری، روستایی و عشایری شهرستان سمیرم است و داشتن مهر اصالت یونسکو نیز گواه برتری این صنعت در سطح بین‌المللی است.
سابقه تاریخی بافت گلیم در این منطقه آمیخته باسابقه تاریخی این دیار کهن است که از زمان‌های بسیار قدیم به‌عنوان زیرانداز و برای نگه‌داری، حمل اشیا، آذوقه و تزیین منازل کاربردی همیشگی داشته است.
زنان هنرمند منطقه همواره این هنر اصیل ایرانی را با تلاشی بی‌وقفه و خستگی‌ناپذیر که میراث جاودان و نیز سند ذوق و هنر گذشتگان است را تا به امروز، حفظ و حتی گسترش داده‌اند.
ظرافت در بافت، استفاده از رنگ‌های طبیعی، نقش‌های زیبا و منحصربه‌فرد و تنوع در تولید محصول از ویژگی‌های ممتاز دست‌یافته‌های گلیم این منطقه است که شهرتی جهانی دارد. بافندگان گلیم با دستان توانمند و ذهن خلاق و هنری خود، زیبایی‌های طبیعت و آفرینش خلقت را در قالب طرح‌ها و نقش‌ها با پیچش مختلف و متنوع خامه‌های رنگی به دور تارها و در جهات مختلف و نواختن ضربات دفتین به تصویر می‌کشند.
شمس‌الملوک بهزادی بافنده زبردست و خوش‌ذوق عشایری، ساکن سمیرم است که سال‌هاست از کودکی تا به امروز نقش‌های زیبا و ارزشمندی با سرانگشتان هنرمند خود خلق و روانه بازار کرده است.
این بافنده خوش‌ذوق و توانمند از عشایر ایل قشقایی است که علاقه و ذوق هنری خانواده‌اش نیز با این هنر به خوبی احساس می‌شود و می‌توان گفت که زمینه این شوق و خلاقیت هنری افراد خانواده به بافندگی از این بانوی هنرمند الهام گرفته شده است.
بهزادی در سال ۹۱ با حمایت اداره صنعت، معدن وتجارت با ایجاد کارگاه قالی‌بافی وسپس ثبت آن به عنوان یک شرکت تولیدی در شهر سمیرم موجب تکاپوی بیشتر صنعت قالی و گلیم‌بافی در این شهرستان شد و اکنون زمینه اشتغال ۲۰۰ بانوی سمیرمی را به طور مستقیم و غیر مستقیم فراهم کرده است.
دست‌بافته‌های این بانوی توانمند در نمایشگاه‌های متعددی در سطح کشور به نمایش درآمده که در این نمایشگاه‌ها با استقبال چشمگیر و بی‌سابقه‌ای از طرف بازدیدگنندگان قرار می‌گیرد و در هرجای این سرزمین که نمایشگاه صنایع دستی برپا شود اهالی هنر و خوش‌ذوق و کسانی که کیفیت و زیبایی برایشان مهم است حتما به سراغ دست‌بافته‌های هنرمندان این دیار می‌آیند.
نخ‌های مرغوب و باکیفیت، رنگ‌های گیاهی و طبیعی، خلاقیت در تنوع تولید محصول، ظرافت در بافت و استفاده از رنگ و طرح‌های زیبا و چشم‌نواز از ویژگی‌های برجسته گلیم این منطقه است که ذهن هر بیننده را درگیر زیبایی وجذابتش می‌کند.
شرکت این بانوی کارآفرین که سرشار از هنر، صفا و صمیمیت است و با دست‌بافته‌های بسیار زیبا زینت داده شده است، ذوق هنری بانوان این دیار را به تصویر می‌کشد.
شیما نرّه‌ای دختر این خانواده که اکنون خود استادی ماهر وخوش ذوق است در گفتگو با اکونیوز از علاقه خود به این هنر اصیل و قدمت دار می‌گوید و اینکه ازکودکی همراه سه خواهرش در کنار مادر با عشق و علاقه به این هنر روی آورده است و پدر و برادرش د ر این هنر همراهی می‌کنند.
وی جایگاه عرضه گلیم را نسبت به قبل از راه‌اندازی شرکت بهتر ارزیابی می‌کند و اذعان دارد: کف‌پوش، رومیزی، رو پشتی، تزیین منازل و مبلمان، روکش صندلی ماشین، تابلو فرش، پادری، حجیم‌سازی با بافت گلم از کاربردهای امروزی گلیم است که کاربردش نسبت به گذشته گسترش‌یافته است.
این هنرمند جوان با معرفی برخی نخ‌های مورداستفاده در بافت گلیم ازجمله یلمه، ابریشمی، مرینوس، کاشان به رنگ شدن طبیعی و گیاهی اغلب نخ‌های گلیم توسط گیاهان و میوه‌های رنگ دار اشاره کرد و افزود: مادرم طرح‌های قدیمی و سنتی گلیم که نماد فرهنگ عشایری منطقه و رو به فراموشی بودند را با بکار بردن در بافت دوباره احیا کرده است.
وی بابیان اینکه در این شرکت ۱۵۰ نفر غیرمستقیم و ۵۰ نفر مستقیم فعالیت می‌کنند، تصریح کرد: دست‌یافته‌های تولیدی در بازار اصفهان و یا با صادرات به استان‌های دیگر و خارج از کشور به فروش می‌رسد.
نرّه‌ای با اشاره به اینکه اغلب سفارش‌های گلیم در قالب طرح‌های ذهنی بافت هستند گفت : هر نوع نقشی که سفارش‌دهندگان تقاضا کنند بافته که طراحی طرح‌ها توسط خودم انجام ‌می‌گیرد.
وی خواستار حمایت دولت برای توسعه فعالیت در شهرستان شد و افزود: توجه دولت به بخش خصوصی موجب رونق این هنر اصیل و نیز ایجاد اشتغال بیشتر و درآمدزایی برای بانوان منطقه می‌شود. رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری سمیرم نیز به سابقه دیرینه هنر گلیم‌بافی در سمیرم اشاره کرد و اظهار داشت: شهرستان سمیرم قطب مهم تولید گلیم در کشور است که دارای مهر اصالت یونسکو است.
وی بابیان اینکه سمیرم از ظرفیت بی‌نظیری در تولید صنایع‌دستی برخوردار است، تاکید کرد: تعداد ۴ کارگاه آموزشی در سطح شهرستان در عرصه بافت گلیم مشغول به فعالیت هستند که کیفیت و زیبایی تولید این دست‌یافته‌ها در سطح استان حرف اول را می‌زند.
سجاد افشاری با اشاره به ذوق و توان بانوان سمیرمی در خلق آثار ارزشمند هنری تصریح کرد: با توجه به حمایت بیمه از هنرمندان عرصه بافندگی، تعداد فعالان بافندگی افزایش‌یافته است و علاقه‌مندان به صنایع‌دستی این هنر زیبا و سنتی را برای زیبایی و تزئین منازل خود استفاده می‌کنند.
وی اضافه کرد: گلیم این منطقه ازنظر رنگ، طرح، بافت، زیبایی و کیفیت در بین شهرهای ایران جایگاه والایی دارد و یک هنر منحصربه‌فرد و اصیل است.
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت سمیرم نیز تعداد بافنده‌های فرش خانگی در این شهرستان را بیش از ۵۰۰ نفر اعلام کرد و ادامه داد: تاکنون ۱۰۰ بافنده فرش خانگی تحت بیمه تأمین اجتماعی قرار گرفتند.
وی افزود: اغلب بانوان بافنده‌های گلیم در این شهرستان برای بافتن حتی نیازی به نقشه ندارند و به‌صورت ذهنی بافی در بافته‌های خود نقش ایجاد می‌کنند.
اردشیر نوابی اضافه کرد: در سطح مناطق شهری، روستایی و عشایر نشین این شهرستان انواع بافته‌های سنتی و محلی از دیرزمان رایج بوده و با استفاده از نقش استادان این فن و استادکاران ماهر، این هنر اصیل ایرانی به همت دستان پرتوان و خستگی‌ناپذیر زنده مانده است.
همچنین مدیر کل اداره میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان با گریزی به این موضوع از ارائه وام 600میلیارد تومانی اشتغال ویژه افراد ورود کرده به این حوزه و همچنین توسعه کسب و کار این صنعت پر رونق و ایجاد بستر سازی لازم برای برند سازی در آینده نزدیک گفت.
گزارش از عیسی صادقی