به گزارش خبرگزاری اقتصادی ایران،حجت الاسلام والمسلمین «سید مسعود میریان» برپایی محافل بزرگ قرآنی روزانه را مهم ترین برنامه قرآنی حرم مطهر رضوی در ماه مبارک رمضان عنوان می کند و می گوید: نخستین محفل قرآنی روزانه حرم مطهر رضوی، همه روزه بعد از اقامه نماز صبح در ایوان مقصوره مسجد گوهرشاد برپا خواهد شد. همچنین دو محفل بزرگ قرآنی دیگر از ساعت 11 تا 12 ظهر در رواق امام خمینی(ره) و از ساعت 17 تا 18 در ایوان مقصوره مسجد گوهرشاد برگزار می شود. یکی دیگر از برنامه های قرآنی حرم رضوی، «کرسی تلاوت رضوی» است که هر شب بعد از نماز مغرب و عشاء با حضور قاریان ممتاز و بین المللی در دارالقرآن الکریم حرم مطهر حضرت رضا(ع) برپا میشود. همچنین محفل قرآنی «ام ابیها» نیز ویژه بانوان است که همه روزه از ساعت 11 تا 12 در مدرسه خیرات خان حرم مطهر و محفل قرآنی «ابناء الرضا(ع)» ویژه نوجوانان همه روزه از ساعت 17 تا 19در صحن امام حسن مجتبی(ع) دو محفل قرآنی دیگر ماه مبارک رمضان است.
پخش زنده در فضای مجازی و شبکه های رادیویی، تلویزیونی
به گفته مدیر مرکز قرآن کریم آستان قدس رضوی، ویژه برنامه های قرآنی حرم مطهر علاوه بر میزبانی از زائرانی که به حرم مطهر امام رضا(ع)، مشرف می شوند مخاطبان گسترده تری در سراسر کشور و اقصی نقاط جهان خواهد داشت، چرا که با هماهنگی های انجام شده بسیاری از شبکه های رادیو تلویزیونی داخلی و خارجی این محافل را به صورت زنده پخش خواهند کرد و استفاده از بستر فضای مجازی برای پوشش گسترده تر این محافل قرآنی نیز تعداد مخاطبان آن را بیشتر کرده است.
از پویش ختم قرآن تا آغاز نهضت ملی
اما برنامه های قرآنی حرم مطهر رضوی، تنها به برپایی محافل ترتیل خوانی محدود نخواهد شد و برنامه های دیگری نیز برای ماه مبارک رمضان پیش بینی شده است. به گفته میریان، گردهمایی قرآنی جامعه قرآنی مکتب سلیمانی در مراسم استقبال از ماه مبارک رمضان، اعزام قاریان و گروه های تواشیح به مساجد، برپایی پویش ختم قرآن کریم، برگزاری محفل قرآنی ویژه قرآن آموزان مهدالرضا(ع)، ویژه برنامه «نسیم باران» با همکاری رایو زیارت، رونمایی از پوستر نهضت ملی آموزش روخوانی قرآن اعتاب مقدسه کشور با عنوان «من قرآن را دوست دارم» و اجرای گروه تواشیح و همخوانی امام رضا(ع) از دیگر برنامه قرآنی آستان قدس رضوی در ماه مبارک رمضان است.
تقویت اقدامات بهداشتی و تشدید نظارت ها
ایجاد بستر مناسب و آمادهسازی حرم مطهر برای برنامههای ماه مبارک رمضان، از چندی قبل آغاز شده بود و زائرانی که در این روزها و شبهای پرفیض به زیارت مشرف می شوند شاهد تلاش بی وقفه خادمان در این خصوص هستند. از سوی دیگر، به دلیل وضعیت قرمز کرونایی مشهد، نظارت بر رعایت مسائل بهداشتی در حرم مطهر رضوی نیز تشدید شده است. تعداد خادمان سلامت حرم مطهر نیز افزایش یافته و وضعیت بهداشت در اماکن متبرکه به صورت جدی و منظم بازدید و بررسی میشود.
از ضدعفونی کردن پیوسته تا تامین ملزومات بهداشتی
خادمان حرم مطهر برای ایجاد فرصت زیارت و بهره بردن زائران از برنامه های ماه مبارک، اقدامات متعددی را اجرایی کرده اند.
از نظافت و مفروش کردن صحن ها گرفته، تا تامین ملزومات بهداشتی مورد نیاز و غبارروبی و ضدعفونی کردن فضاهای عمومی. ماشینهای مکانیزه به صورت پیوسته و در فاصله های زمانی مشخص، در صحنها حاضر میشود تا سطوح و سنگ فرش ها شسته شود.
توزیع ماسک و تعبیه ۱۵۰ دستگاه ضدعفونی در ورودی ها
ماسک به میزان مورد نیاز در دسترس زائران قرار گرفته تا اگر زائرانی ماسک شخصی به همراه نداشتند حتما قبل از تشرف به حرم مطهر از ماسکهای اهدایی آستان قدس استفاده کنند. همچنین بالغ بر ۱۵۰ دستگاه ضدعفونی در ورودیهای حرم و رواقها در دسترس عموم قرار گرفته است. تمامی سطوح در تماس با افراد به ویژه سرویسهای بهداشتی به طور مکرر ضدعفونی میشود. همچنین نیروهای اداره خدمات عمومی با پمپهای دوشی به صورت مستمر در صحن ها دارند.
گلآرایی ویژه برای برپایی محافل قرآنی
با توجه به همزمانی ماه رمضان با ایام بهار، گلآرایی حرم مطهر نیز مورد توجه بوده، به ویژه گل آرایی صحن آزادی، رواق امام خمینی(ره) و مسجد گوهرشاد شده که محل برپایی محافل قرآنی ماه رمضان است.
مفروش کردن صحن ها به ویژه در مکانهای برگزاری مراسم و برنامههای ویژه ماه رمضان نیز با دقت کامل انجام شده است. برای رعایت دستورالعملهای بهداشتی، فرشها روزانه جمعآوری و به مدت سه روز قرنطینه و ضدعفونی میشود. ضمن آن که مفروش کردن صحنها به گونه ای است که زائران بتوانند به صورت پراکنده و با رعایت فاصلهگذاری اجتماعی به زیارت بپردازند. از طرف دیگر، به تعداد زائران روزهداری که روی هر فرش مستقر می شوند هم توجه شده است. به طور مثال، در برگزاری مراسمها روی هر فرش حداکثر چهار نفر، در ترتیلخوانی دو نفر و در مناجاتخوانی، یک نفر می نشینند و خادمان بر رعایت این دستورالعمل نظارت دارند.
استفاده از ۶۰۰ هزار مهر سنگی
پیشبینی و تهیه اقلام مصرفی مورد نیاز زائران همچون لیوان یکبار مصرف برای بعد از افطار، مایع دستشویی و مُهر نماز، از دیگر اقدامات اداره خدمات عمومی معاونت خدمات زائرین حرم مطهر رضوی در این ایام است.
به طور مثال، بالغ بر ۶۰۰ هزار قطعه مُهر سنگی در حرم مطهر رضوی در چرخه استفاده قرار دارد. این مهرها از ابتدای شیوع کرونا جایگزین مُهرهای خاکی شده تا به صورت مدام ضدعفونی و شستوشو شود. همچنین جامهریهای قابل حمل با هدف رعایت دستورالعملهای بهداشتی در گوشه و کنار حرم تعبیه شده تا تفکیک مهرهای استفاده شده از استفاده نشده توسط زائران انجام شود. اگر مهری هم روی فرشها به جا مانده باشد، با نظارت نیروهای خدماتی حرم مطهر رضوی جمعآوری و تفکیک میشود.