تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : سیاست
لینک : econews.ir/5x2920633
شناسه : 2920633
تاریخ :
بازتاب گسترده سخنان رهبری در رسانه‌های خارجی اقتصاد ایران: سخنرانی رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار رئیس و منتخبان ملت در مجلس خبرگان رهبری از بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های خارجی برخوردار بود.

ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان

 به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری، رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر امروز (دوشنبه) در دیدار رئیس و منتخبان ملت در مجلس خبرگان، ادبیات روز‌های اخیر آمریکا و سه کشور اروپایی در مورد ایران را ادبیاتی مستکبرانه، طلبکارانه و غیر منصفانه دانسته و فرمودند: نتیجه این ادبیات جز منفورتر شدن آن‌ها نزد ملت ایران نخواهد بود. ضمن آنکه جمهوری اسلامی از مواضع منطقی خود در موضوع هسته‌ای کوتاه نخواهد آمد و بر اساس مصلحت و نیاز کشور تا آنجا که لازم باشد، حتی تا غنی سازی ۶۰ درصد پیش خواهد رفت.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به قانون مصوب مجلس در خصوص کاهش تعهدات برجامی، گفتند: مجلس قانونی را تصویب و دولت هم از آن استقبال کرد و تا دیروز نیز کار‌هایی را که باید انجام می‌شد، انجام دادند و ان‌شاء الله فردا نیز یک مورد دیگر از این قانون انجام خواهد شد. دولت خود را موظف به عمل به قانون می‌داند و باید به این قانون که قانون خوبی است، به دقت عمل شود. جمهوری اسلامی از روز اول و تا مدت طولانی، بر اساس تعالیم اسلام به تعهدات خود عمل کرد، اما طرفی که از روز اول به تعهدات خود عمل نکرد همین چهار کشور بودند، بنابراین آن‌ها باید مورد عتاب و خطاب و بازخواست قرار گیرند. وقتی آمریکا از برجام خارج شد و دیگران هم با او همراهی کردند، دستور قرآن این است که تو هم تعهد را رها کن که با این حال باز هم دولت محترم ما تعهدات را رها نکرد و به تدریج بخشی از آن‌ها را کاهش داد که البته این موارد نیز در صورت عمل کردن آن‌ها به وظایف‌شان قابل برگشت است.

ایشان گفتند: در این میان آن دلقک صهیونیست بین‌المللی دائم می‌گوید ما نمی‌گذاریم ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد، در حالی که باید به او گفت اگر جمهوری اسلامی تصمیم به دستیابی به سلاح هسته‌ای داشت، او و بزرگ‌تر از او هم نمی‌توانستند مانع شوند. آنچه مانع جمهوری اسلامی برای ساخت سلاح هسته‌ای است، فکر و مبانی اسلامی است که ساخت هر سلاحی اعم از هسته‌ای یا شیمیایی را که موجب کشتار مردم عادی می‌شود، ممنوع می‌داند.

رهبر انقلاب اسلامی خاطر نشان کردند: موضوع سلاح هسته‌ای بهانه است، آن‌ها حتی با دستیابی ما به سلاح‌های متعارف هم مخالفند، چون می‌خواهند مؤلفه‌های قدرت را از ایران بگیرند. غربی‌ها می‌خواهند در روزی که ایران به انرژی هسته‌ای نیاز پیدا می‌کند، محتاج آن‌ها باشد و آن‌ها این نیاز ما را وسیله‌ای برای تحمیل، زورگویی و باج‌خواهی‌های خود قرار دهند.

فرمایشات مقام معظم رهبری از بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های خارجی برخوردار بود.

خبرگزاری رویترز در این خصوص اعلام کرد: رهبر ایران گفت که اگر لازم باشد، این کشور تا درجه خلوص ۶۰ درصد به غنی سازی اورانیوم می‌پردازد. تهران در برنامه هسته‌ای خود هرگز تسلیم فشار‌های آمریکا نخواهد شد.

خبرگزاری آژانس فرانس پرس نیز در این باره تأکید کرد: آیت الله علی خامنه‌ای رهبر ایران امروز دوشنبه گفت که ممکن است جمهوری اسلامی غنی سازی اورانیوم را در صورت نیاز تا ۶۰ درصد افزایش دهد. وی تأکید کرد که تهران هرگز از برنامه هسته‌ای خود دست نمی‌کشد.

خبرگزاری اسپوتنیک نیز به نقل از حضرت آیت‌الله خامنه‌ای نوشت: ایران برای کسب توانایی‌های هسته‌ای متناسب با نیاز‌های کشور مصمم است و به همین علت، حد غنی‌سازی ایران ۲۰ درصد نخواهد بود و تا هرجا که لازم و نیاز کشور باشد اقدام خواهد کرد، مثلاً برای پیشران هسته‌ای یا کار‌های دیگر ممکن است غنی‌سازی را به ۶۰ درصد هم برسانیم.

دویچه وله آلمان هم این بخش از فرمایشات رهبر انقلاب را مورد توجه قرار داد: رهبر ایران مصوبه مجلس (درباره تعلیق پروتکل الحاقی) را «قانون خوب» توصیف کرد و گفت که باید مراقب تشدید اختلاف‌ها بود تا نشان دو صدایی نباشد. خامنه‌ای ادبیات آمریکا و سه کشور اروپایی در قبال کاهش تعهدات برجامی ایران را نیز «مستکبرانه، طلبکارانه و غیرمنصفانه» نامید و گفت که خود آن‌ها را به خاطر عمل نکردن به تعهدات‌شان باید مورد بازخواست و عتاب و خطاب قرار داد.

رسانه صهیونیستی تایمز آو اسراییل نیز در این باره اعلام کرد: رهبر ایران گفت که اگر کشورش می‌خواست به سلاح هسته‌ای دست یابد، احدی نمی‌توانست این اقدام را متوقف کند. او امروز اعلام کرد که ایران ممکن است غنی سازی اورانیوم را تا ۶۰ درصد بالا ببرد.

روزنامه ژاپن تامیز هم در این باره نوشت: رهبر ایران از احتمال افزایش غنی سازی اورانیوم تا سطح ۶۰ درصد خبر داد و تأکید کرد که تهران به هیچ وجه در برابر فشار‌های آمریکا تسلیم نمی‌شود.

رسانه صهیونیستی جروزالم پُست در این باره نوشت: (آیت الله) خامنه‌ای امروز گفت که ایران ممکن است غنی سازی اورانیوم را تا ۶۰ درصد افزایش دهد. طرف‌های اروپایی و آمریکایی توافق هسته‌ای غیرمنصفانه حرف می‌زنند. ایران تسلیم فشار‌ها نخواهد شد و موضع تهران در این باره تغییر نخواهد کرد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس فرمایش رهبر انقلاب در خصوص غنی سازی را مورد توجه قرار داد و اعلام کرد: رهبر ایران امروز گفت که اگر لازم باشد، میزان غنی سازی اورانیوم تا ۶۰ درصد هم افزایش خواهد یافت. او گفت که کشورش هرگز تسلیم فشار‌ها نخواهد شد.

روزنامه صهیونیستی اسراییل هیوم نوشت: ایران تهدید کرد به غنی سازی ۶۰ درصدی مبادرت خواهد کرد. رهبر انقلاب ایران امروز دوشنبه اعلام کرد که در مسیر برنامه هسته‌ای کشورش تسلیم نخواهد شد.

العربیه رسانه عربستان سعودی نیز در پوشش فرمایشات رهبر انقلاب نوشت: (آیت الله) علی خامنه‌ای رهبر ایران امروز دوشنبه در دیدار با اعضای مجلس خبرگان گفت: ما برای کسب توانایی‌های هسته‌ای متناسب با نیاز‌های کشور مصمم هستیم و به همین علت، حد غنی‌سازی ایران ۲۰ درصد نخواهد بود. وی افزود: مثلاً برای پیشران هسته‌ای یا «کار‌های دیگر» ممکن است غنی‌سازی را به ۶۰ درصد هم برسانیم.
 
خبرگزاری چینی شینهوا ضمن بازتاب سخنرانی رهبر انقلاب، نوشت: رهبر ایران تأکید کرد که با تغییر نیاز‌های کشورش، احتمال افزایش میزان غنی سازی اورانیوم تا ۶۰ درصد وجود دارد. او گفت که تهران خود را به غنی سازی ۲۰ درصدی محدود نخواهد کرد.

 «سی جی تی ان» تلویزیون بین المللی چین روز سه شنبه در گزارشی نوشت: رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران روز دوشنبه با یادآوری اینکه «در مساله هسته‌ای عقب‌نشینی نخواهیم کرد» تاکید کرده اند که جمهوری اسلامی می‌تواند در صورت لزوم غنی سازی اورانیوم را به ۶۰ درصد برساند.

گزارش می‌افزاید: رهبر ایران گفتند حد غنی سازی ایران ۲۰ درصد نخواهد بود و ما در حدی که لازم باشد و کشور در اهداف دیگر به آن نیاز داشته باشد عمل خواهیم کرد.

تلویزیون چین می‌گوید بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی، تنها چند ساعت پس از سخنان «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه ایالات متحده اعلام شد که گفته بود واشنگتن به دنبال مقابله با «رفتار‌های بی ثبات کننده ایران و توسعه موشک‌های بالستیک» است.

در این گزارش آمده است: «جو بایدن» رئیس جمهوری فعلی ایالات متحده هم اظهار داشته است که واشنگتن آماده گفتگو‌های غیررسمی با تهران است که به میزبانی اتحادیه اروپا و با حضور روسیه، چین و انگلیس برگزار می‌شود.

این رسانه چینی یادآوری کرده است با این حال، ایران بار‌ها گفته است که می‌خواهد تحریم‌های فلج کننده قبل از این گفتگو‌ها لغو شود.

شینهوا خبرگزاری رسمی چین هم در گزارشی نوشت آیت الله علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه گفتند که ایران با تغییر نیاز‌های کشور غنی سازی اورانیوم را افزایش می‌دهد.

گزارش می‌افزاید: رهبر ایران تاکید کرده اند تهران به غنی سازی ۲۰ درصدی (اورانیوم) محدود نخواهد شد احتمال افزایش غنی سازی تا ۶۰ درصد متناسب با نیاز کشور وجود دارد.

شینهوا می‌گوید با این حال رهبر معظم انقلاب اسلامی خاطرنشان کرده اند که «ایران به دنبال تولید سلاح هسته‌ای نیست.»

در این گزارش آمده است در ژانویه سال جاری میلادی، ایران روند غنی سازی اورانیوم ۲۰ درصدی را به عنوان بخشی از برنامه تهران برای مقابله با تحریم‌ها که در دسامبر سال ۲۰۲۰ توسط مجلس ایران تصویب شد، آغاز کرد.

شینهوا می‌گوید: پارلمان ایران همچنین دولت را موظف کرد که از ۲۳ فوریه /پنجم اسفند ۱۳۹۹/ اجرای پروتکل اضافی آژانس بین المللی انرژی اتمی را متوقف کند.
 
 شبکه فرانس ۲۴ گزارش داد در حالی که تهران همچنان منتظر اقدامی از سوی آمریکا در مورد تحریم هاست، اظهارات روز گذشته آیت الله خامنه‌ای رهبر معظم ایران نوعی هشدار بود.
 
به گزارش این شبکه تلویزیونی، آیت الله علی خامنه‌ای رهبر معظم ایران در سخنرانی روز دوشنبه خود اعلام کرد کشورش در صورت نیاز می‌تواند غنی سازی را به ۶۰ درصد برساند. یک روز پیش از این سخنرانی، ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی (AIEA) به توافقی سه ماهه دست یافتند. در پی این توافق موقت آژانس بین المللی انرژی اتمی می‌تواند به مدت سه ماه همچنان بر سایت‌های هسته‌ای ایران نظارت داشته باشد. امین بابا ایسا (Amine Baba Aissa) خبرنگار شبکه در گزارش خود گفت: اظهارات رهبر معظم ایران نوعی هشدار بود.
 
شبکه فرانس ۲۴ بخشی از بیانات رهبر معظم را پخش کرد. آیت الله خامنه‌ای اعلام کرد: ”حد غنی سازی ما ۲۰ درصد نیست. ما بر اساس نیازمان عمل می‌کنیم. اگر لازم باشد‏، برای پیشبرد هسته‌ای و مسائل دیگر می‌توانیم غنی سازی اورانیوم را به ۶۰ درصد برسانیم“. رهبر معظم ایران این اظهارات تحرک آمیز را در بحبوحه تبادلات دیپلماتیک و تلاش برای نجات توافق هسته‌ای ایران بیان کرد. توافقنامه هسته‌ای ایران در سال‌های اخیر به طور گسترده‌ای به خطر افتاده است. آمریکا در ماه مه ۲۰۱۸ به طور یکجانبه از این توافقنامه خارج شد و بار دیگر تحریم‌های اقتصادی را ضد این کشور اعمال کرد. افزایش غنی سازی اورانیوم و نقض توافقنامه هسته ای، ضدحمله ایران یک سال پس از خروج آمریکا از توافق وین بود. این پرونده ملتهب روز یکشنبه با انعقاد توافقنامه‌ای موقت، نخستین آرامش را تجربه کرد.
 
شبکه فرانس ۲۴ بخشی از اظهارات رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی را پخش کرد. رافائل گروسی گفت: "آژانس بین المللی انرژی اتمی به مدت سه ماه به فعالیت‌های ضروری خود در زمینه راستی آزمایی و نظارت ادامه خواهد داد". این نخستین گام به سوی مذاکرات برای بازگشت به توافقنامه ۲۰۱۵ بود که البته بی نهایت شکننده است‎؛ چرا که تهران مطالبات بیشتری دارد. ایران، لغو تحریم‌های آمریکا را شرط اولیه برای پایبندی خود به تعهدات هسته‌ای می‌داند. بالعکس‏، واشنگتن بازگشت ایران به تعهدات هسته‌ای خود را مطالبه کرده است. مشکل اینجاست که هیچ یک از طرفین قصد ندارد نخستین گام را بردارد.
 
شبکه فرانس ۲۴ بخشی از اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه ایران را پخش کرد. سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اعلام کرد: ”آمریکا باید به طور کارآمد عمل کند و تحریم‌ها را بردارد“.
 
فرانس ۲۴ در ادامه بخشی از اظهارات آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا را پخش کرد. آنتونی بلینکن اعلام کرد: ”آمریکا در این زمینه که ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست پیدا نکند، قاطعانه عمل می‌کند. دیپلماسی بهترین راه برای رسیدن به این هدف است“. از آنجا که تحریم‌های آمریکا لغو نشد‏، قانونی در ایران از روز سه شنبه (امروز) اجرایی شد تا ظرفیت بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای خود از جمله سایت‌های نظامی مشکوک را محدود کند.