به گزارش خبرگزاری اقتصادی ایران، طی سالهای اخیر و با هدف سامان دادن به مدیریت در زنجیرههای عرضه و ارزش، موضوع «کشاورزی قراردادی» به دستور کار دستگاههای متولی تبدیل شد. البته در فاز اجرا، به حمایت مجموعههای توانمند برای تحقق این مهم نیاز بود. یکی از نهادهایی که در این عرصه پیشگام بوده، «شرکت کشاورزی رضوی» است. مجموعهای که عمده تمرکز خود را در این حوزه بر مناطق محروم و حمایت از کشاورزی خردهپا (به عنوان منبع معیشتی در مناطق کمبرخوردار) استوار کرده است.
محمود صادقی، مدیرعامل شرکت کشاورزی رضوی در همین رابطه میگوید: یکی از اهداف کشاورزی قراردادی، کمک به کشاورزان و هدایت آنان در راستای کشاورزی پایدار است. این رویکرد منافعی را نیز برای این قشر به دنبال دارد که از جمله آن میتوان به تضمین بازار و قیمت، ورود فناوریهای جدید، تامین نهادهها، دسترسی به بازار قابل اتکا، ثبات درآمدی کشاورز، کاهش هزینههای مبادله و... اشاره کرد.
وی متذکر میشود: با کشاورزی قراردادی، ضمن کنترل مصرف نهادهها از طریق مشاوره و کمک به کشاورزان در تامین آنها، در راستای حفظ محیط زیست گام برخواهیم داشت و توامان توجیه اقتصادی تولید محصولات استراتژیک برای کشاورز افزایش یافته و بدین ترتیب انگیزه تولید در وی تقویت می شود. بدون شک توسعه کشتهای قراردادی در اثر افزایش فعالیت کشاورزان، اشتغال زایی بیشتری را نیز بهدنبال خواهد داشت و ماحصل آن محرومیت زدایی خواهد بود.
کشت قراردادی کلزا در چهار استان
صادقی در بخش دیگری از اظهارات خود، گوشهچشمی به آمارهای حاصل از تلاشهای مجموعه متبوعش دارد و توضیح میدهد: شرکت کشاورزی رضوی، در سال زراعی 1400-1399، اقدام به کشت قراردادی کلزا در سطح حدود 12هزار هکتار از اراضی کشاورزی چهار استان خراسان رضوی، شمالی، جنوبی و سیستان و بلوچستان نموده است.
به گفته وی، در چهارچوب این طرح، علاوه بر حمایت از کشاورزان برای تامین بعضی از نهاده های کشاورزی، محصول آنها نیز تحت پوشش بیمه جدید قراردادی قرار گرفته و در غایت کار نیز تولیدات آنها خریداری میشود.
وی خاطر نشان میکند: انتظار داریم با توجه به استقبال کشاورزان از این اقدام، کشتهای قراردادی در سنوات آینده توسعه پیدا کند.
استفاده از توان نخبگانی برای ارتقای دانش در بخش کشاورزی
مدیرعامل شرکت کشاورزی رضوی در بخش دیگری از اظهارات خود به اهمیت بهکارگیری دانش در بخش کشاورزی اشاره و عنوان میکند: یکی از سیاستهای این شرکت، متمرکز بر بهکارگیری دانش و توانمندیهای نخبگان است. این اقدام، با جذب سربازان نخبه وظیفه در این شرکت عملیاتی شده و تاکنون تعداد 5 نفر دوره سربازی خود را با اجرای طرح پژوهشی-کاربردی در این مجموعه سپری کرده اند.
وی یادآور میشود: بهکارگیری سایر نخبگان نیز به روشهای دیگر، در دستور کار قرار دارد. همچنین این شرکت با برقراری ارتباط و تعامل تنگاتنگ با مراکز تحقیقاتی، پژوهشی و دانشگاهی گامهای موثری را در این خصوص برداشته است که تشکیل کارگروه الگوی کشت، متشکل از اعضای هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد و مرکز تحققات کشاورزی و همچنین همکاران شرکت از آن جمله است.
صادقی از همکاری اعضای هیات علمی دانشگاه ها و مرکز تحقیقات کشاورزی استان در قالب مشاور تخصصی نیز به عنوان ظرفیتی برای تقویت بنیانهای دانشمحور در این مجموعه تاکید میکند و میافزاید: بخشی از این توان علمی برای توسعه زنجیره ارزش محصولات ما مورد استفاده قرار گرفته است. در حال حاضر حدود 60 درصد تولیدات این شرکت در مسیر تکمیل زنجیرههای ارزش قرار دارند و بدون خام فروشی در اختیار واحدهای تبدیلی بنیاد بهره وری موقوفات آستان قدس رضوی قرار میگیرند.
وی عنوان میکند: در این رابطه، بخش اعظم محصولات علوفه ای شرکت در اختیار موسسه دامپروری قدس رضوی قرار میگیرد و محصول گوجه فرنگی ما نیز تحویل کارخانجات رب بنیاد میشود. از سوی دیگر، تولید پنبه این شرکت نیز پس از فرآوری و بذرگیری به کارخانه نساجی خسروی واگذار می گردد.
مدیر عامل شرکت کشاورزی رضوی به تامین محصول چغندر قند و بخشی از نیاز کارخانجات قند تربت حیدریه و چناران اشاره میکند و میگوید: گندم برداشتی ما نیز تحویل کارخانه آرد رضوی میشود. تولیدات دانه های روغنی کلزا و کنجد هم برای اولین بار در سال جاری به زنجیره ارزش روغنگیری وارد خواهد شد و خام فروشی آنها به پایان میرسد.
کشت ارگانیک گوجه فرنگی، خرما و عناب در مقیاس پایلوت
صادقی از تلاشها برای صادرات محصولات کشاورزی این شرکت نیز سخن به میان میآورد و توضیح میدهد: در حال حاضر به دلیل شرایط خاص ناشی از شیوع بیماری کرونا با محدودیت هایی مواجه هستیم. پروتکل های بهداشتی وضع شده توسط کشورهای واردکننده، برای صادرات برخی از محصولات ما نظیر پسته محدودیتهایی را رقم زده است. البته این وضعیت دور از انتظار نبوده و امیدواریم با رفع این بحران، شاهد رونق گرفتن دوباره صادرات محصولات تولیدی این شرکت باشیم.
از صادقی در خصوص تولید محصولات ارگانیک توسط شرکت کشاورزی رضوی میپرسیم که در جواب بیان میکند: تولید محصولات ارگانیک مستلزم رعایت استانداردهای خاص و ایجاد زمینه و بستر لازم برای تولید محصولاتی عاری از هر گونه سموم و کودهای شیمیایی است و شرکت ما نیز این مهم را با هدف توسعه بازارهای صادراتی خود در دستور کار قرار داده است.
وی خاطر نشان میکند: در حال حاضر، از آنجایی که قدرت خرید مصرف کننده داخلی نیز مورد تاکید ما بوده، روند تولید محصولات سالم نظیر گوجه فرنگی، خرما و عناب را در مقیاس پایلوت کلید زدهایم و این روند را در آتیه، توسعه خواهیم داد.