تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : اقتصاد
لینک : econews.ir/5x2764742
شناسه : 2764742
تاریخ :
نقدینگی و تولید دلایل افزایش نرخ تورم اقتصاد ایران: یک کارشناس اقتصادی مقوله نقدینگی را از عوامل مهم رشد تورم در کشور برشمرد.
به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران, «سید حسین رضوی پور» افزود: رشد عمومی قیمت ها یا تورم چند دلیل عمده دارد مثل تب در بدن انسان که می تواند دلائل مختلفی داشته باشد.

این کارشناس حوزه اقتصاد گفت: نقدینگی از جمله دلائلی است که می تواند منجر به تورم شود و به عبارتی در بلند مدت اثر خود را روی تورم نشان دهد.

وی افزود: اگر نقدینگی در کشور بیشتر از میزان افزایش عرضه کالاها رشد پیدا کند به یقین منجر به تورم در بلندمدت خواهد شد.

رضوی پور بیان داشت: ممکن است در کوتاه مدت با راهکارهایی بتوان این قضیه را کنترل کرد ولی حتما در بلند مدت به سطح بالاتری از قیمت ها خواهد پرید.

وی ادامه داد: اگر نقدینگی متناسب با رشد تولید در کشور افزایش پیدا می کرد نه بیشتر و نقدینگی در نظام بانکی مهار و کنترل می شد، کشور در بلند مدت با چنین تورم بالایی مواجه نمی شد.

این کارشناس حوزه اقتصادی گفت: طبق آخرین آمارها امسال نقدینگی در کشور 36 درصد رشد داشته و در برابر رشد تولید منفی بوده و منفی تر هم خواهد بود اگر جلوی رشد نقدینگی گرفته نشود.

وی افزود: بانک جهانی پیش بینی کرده بود در سال میلادی جاری اقتصاد ایران در بخش غیر نقدی منهای چهاردرصد و در بخش نفتی و غیر نفتی در مجموع منهای هشت درصد اقتصاد کشور کوچک خواهد شد.

رضوی پور بیان داشت: این میزان از رکود و کاهش تولید در هر اقتصادی بحران تلقی می شود.

وی ادامه داد: دو عامل موثر در بحث شدت گرفتن رشد نقدینگی در کشور یکی عملکرد نادرست شبکه بانکی است که منجر به خلق پول از هیچ می شود یعنی سیستم بانکداری در کشور ضعف های بنیادی دارد.

این کارشناس اقتصادی گفت: بطور کلاسیک در طول 20 تا 30 سال گذشته متوسط حدود 23 تا 25 درصد بصورت سالیانه نقدینگی در کشور رشد داشته است.

وی افزود: این نشان می دهد یک معضل دائمی در شبکه بانکی کشور وجود دارد که همیشه موتور ایجاد نقدینگی است.

رضوی پور بیان داشت: عامل دیگر فشار کسری بودجه و پولی سازی کسری بودجه است یعنی وقتی دولت با کسری بودجه مواجه می شود و منابعی که می خواهد تامین کند از طریق افزایش پایه پولی است.

وی یادآورشد: این اثر شگرفی روی نقدینگی دارد برای مثال اگر دولت 1000 میلیارد تومان پایه پولی را افزایش دهد با ضریب فزاینده چیزی در حدود 7900 میلیارد تومان نقدینگی را در کشور افزایش می دهد.