ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرگزاری اقتصادی ایران، پس از گذشت 60 ماه از مهلت 6 ماهه مجلس به دولت برای راهاندازی سامانه املاک به منظور اخذ مالیات بر خانههای خالی، این سامانه آماده شروع به کار است و صاحبان خانههای خالی چارهای جز عرضه کردن واحدهای مسکونی خود ندارند.
لازم به ذکر است، مطابق این تصمیم علاوه بر فراهم شدن سازوکاری جهت ایجاد سامانه مورد اشاره، گامی مهم در جهت ایجاد تعادل در بازار مسکن برداشته شده به نحوی که دسترسی سازمان امور مالیاتی به اطلاعات مورد نیاز از جمله اطلاعات واحدهای مسکونی، وضعیت اسکان، تعداد خانه های خالی و ... به منظور وصول مالیات حقه تسهیل شده که این سازوکار در ساماندهی قیمت مسکن، بازار اجارهبها و وضعیت عرضه آن بخش، نقش مؤثری خواهد داشت.
*صاحبان خانههای خالی، چارهای جز عرضه واحد مسکونی ندارند
پس از اعلام خبر گام نهایی راهاندازی سامانه املاک و اسکان، محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی، با اشاره مصوبه دولت به منظور راهاندازی سامانه املاک و اسکان برای ساماندهی بازار مسکن، گفت:« اخذ مالیات از خانههای خالی چند سالی مورد بحث بود و در این زمینه بر اساس قانون اعلام میشد که وزارت راه و شهرسازی پایگاههای اطلاعاتی واحدهای مسکونی مردم را ندارند.»
وزیر راه و شهرسازی، با تاکید بر اینکه اطلاعات موردنیاز سامانه املاک و اسکان باید توسط دستگاه های مختلف تکمیل شود تا اخذ مالیات از خانه های خالی عملیاتی و اجرایی شود، افزود: «هم اکنون سامانه املاک و اسکان در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار گرفته است و با تکمیل اطلاعات در این سامانه برگه های مالیات صادر خواهد شد.»
عضو کابینه دولت دوازدهم یادآور شد: «با صدور برگه های مالیاتی و تدابیری که اندیشیده شده، صاحبان مالکان خانه های خالی چاره ای ندارند به جز آنکه خانه های خالی خود را بفروشند یا اجاره دهند.»
اسلامی، در خصوص زمان اجرایی شدن اخذ مالیات از خانه های خالی، تصریح کرد: «دریافت مالیات از خانههای خالی از تاریخی که قانون تصویب کرده قابل وصول است و پیش بینی می شود که از تابستان برگههای مالیات برای مالکان خانههای خالی، صادر شود.»
*60 ماه از مهلت 6 ماهه مجلس به منظور راهاندازی سامانه املاک گذشت
پرونده مالیات بر خانههای خالی پس از کش و قوس فراوان با گرفتن تایید نمایندگان مجلس شورای اسلامی در تیر ماه سال 94، روی میز دولت قرار گرفت. بر اساس تبصره 7 ماده 169 قانون اصلاح قانون مالیات های مستقیم در مجلس، آغاز به کار اخذ مالیات بر خانههای خالی منوط به راهاندازی سامانه املاک و اسکان توسط دولت ظرف مدت 6 ماه بود.
پس از تعیین مهلت 6 ماهه برای دولت به منظور راهاندازی سامانه املاک و اسکان، دومینوی وعدههای مسئولین وزارت راه آغاز شد به عنوان مثال، علی چگینی مدیرکل وقت دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن، با اعلام راهاندازی مقدماتی سامانه املاک و اسکان کشور در تابستان 96، از تکمیل و بهرهبرداری کامل سامانه در پایان همان سال خبر داده بود.
در حاشیه بیعملی دولت به منظور راهاندازی سامانه املاک، عباس آخوندی نیز طی 3نامه جداگانه به اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور، درخواست حذف تبصره 7 ماده 169 قانون اصلاح قانون مالیات های مستقیم را ارائه کرد و اخذ مالیات برخانههای خالی را دچار تعویق گسترده کرد.
به نظر میرسد، پس تعویق 60ماهه راهاندازی سامانه املاک، این فرآیند در مراحل نهایی قرار گرفته و دولت بیش از گذشته به اخذ مالیات از سوداگران بازار مسکن ذیل عنوان مالیات بر خانههای خالی نزدیک شده است. در حقیقت با آغاز اخذ این مالیات تنظیمی، شاهد عرضه واحدهای مسکونی خالی به بازار هستیم که این امر منجر به کاهش قیمت مسکن خواهد شد.