نان کامل را جایگزین نان سفید کنید
اقتصاد ایران: ایسنا/البرز مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی البرز تأکید کرد: ارزش غذایی نان به میزان سبوس، نوع گندم و فرآیند آردسازی وابسته است. سبوسگیری باعث حذف ۸۵ درصد فیبر، املاح، ویتامینها و تمام جوانه گندم میشود و کیفیت نان را بهشدت کاهش میدهد.
به گزارش ایسنا به نقل از دانشگاه علوم پزشکی البرز در روز یکشنبه ۱۶ آذر، فاطمه قاسمی با تشریح جایگاه نان در الگوی غذایی ایرانیان گفت: نان از قدیمیترین و مهمترین منابع غذایی بشر است و در فرهنگ ایرانی نیز بهعنوان برکت جایگاهی ویژه دارد. این ماده غذایی همچنان اصلیترین منبع تأمین انرژی، پروتئین، املاح و ویتامینها برای مردم کشور محسوب میشود.
او افزود: ایرانیان یکی از پرمصرفترین جوامع جهان در مصرف نان هستند و بیش از ۴۵ تا ۶۵ درصد کالری روزانه شهروندان از طریق نان تأمین میشود. در اقشار کمدرآمد این سهم بیشتر بوده و تا ۶۰ درصد پروتئین روزانه افراد از نان به دست میآید. همچنین بخش قابل توجهی از کلسیم، فسفر و ویتامینهای گروه B مورد نیاز بدن نیز از نان تأمین میشود.
قاسمی با اشاره به اینکه نانهای سنتی ایرانی مانند سنگک، بربری، تافتون و لواش پرمصرفترین نانها در کشور هستند، گفت: حدود ۴۰ درصد مصرف مربوط به نان لواش ماشینی، ۲۵ درصد بربری، ۱۵ درصد تافتون، ۱۰ درصد سنگک و ۱۰ درصد نیز نانهای فانتزی و صنعتی است.
او تأکید کرد: ارزش غذایی نان به میزان سبوس، نوع گندم و فرآیند آردسازی وابسته است. سبوسگیری باعث حذف ۸۵ درصد فیبر، املاح، ویتامینها و تمام جوانه گندم میشود و کیفیت نان را بهشدت کاهش میدهد. درحالیکه نان کامل سرشار از ترکیبات مفید است و مصرف آن میتواند در کاهش ابتلا به بیماریهایی مانند مشکلات قلبیعروقی، دیابت، چاقی، اختلالات گوارشی و برخی سرطانها نقش بسزایی داشته باشد.
مدیر گروه تغذیه معاونت بهداشت با اشاره به اهمیت اصلاح فرآیند تولید نان گفت: تهیه نان از مزرعه تا نانوایی شامل مراحل زیادی است و رعایت اصول بهداشتی و تغذیهای در هر مرحله ضروری است؛ زیرا کیفیت نهایی نان وابسته به آرد، تکنولوژی پخت و نحوه نگهداری است. ضایعات بالای نان در کشور نیز تا حد زیادی به کیفیت آرد و روش تولید مرتبط است.
قاسمی در ادامه تصریح کرد: نان علاوه بر کربوهیدرات، منبعی برای آهن، کلسیم، منیزیم و عناصر ضروری مانند پتاسیم، فسفر و سلنیوم است. مصرف روزانه ۳۰۰ گرم نان میتواند بخش قابل توجهی از نیازهای تغذیهای افراد را تأمین کند.
او افزود: در کنار اهمیت نان کامل، باید به این نکته توجه کرد که مصرف زیاد نان سفید با افزایش وزن و چاقی مرتبط است؛ درحالیکه غلات کامل به کاهش وزن و کاهش شاخص توده بدنی کمک میکنند.
قاسمی در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه نان ارزانترین ماده غذایی در سبد خانوار ایرانی است و سهم بزرگی در تأمین انرژی مردم دارد، ارتقای کیفیت نان میتواند یکی از مهمترین ابزارهای افزایش سلامت جامعه باشد و باید در اولویت برنامههای سلامت و تغذیه کشور قرار گیرد.
انتهای پیام
اکو ایران | ECO IRAN
ترکیه | Turkiye
آذربایجان| Azerbaijan
ترکمنستان|Turkmenistan
تاجیکستان|Tajikistan
قزاقستان |Kazakhstan
قرقیزستان |Kyrgyzstan
ازبکستان |Uzbekistan
افغانستان |Afghanistan
پاکستان | Pakistan
بانک مرکزی
بانک ملّی ایران
بانک ملّت
بانک تجارت
بانک صادرات ایران
بانک ایران زمین
بانک پاسارگاد
بانک آینده
بانک پارسیان
بانک اقتصادنوین
بانک دی
بانک خاورمیانه
بانک سامان
بانک سینا
بانک سرمایه
بانک کارآفرین
بانک گردشگری
بانک رسالت
بانک توسعه تعاون
بانک توسعه صادرات ایران
قرض الحسنه مهر ایران
بانک صنعت و معدن
بانک سپه
بانک مسکن
رفاه کارگران
پست بانک
بانک مشترک ایران و ونزوئلا
صندوق توسعه ملّی
مؤسسه ملل
بیمه مرکزی
بیمه توسعه
بیمه تجارت نو
ازکی
بیمه ایران
بیمه آسیا
بیمه البرز
بیمه دانا
بیمه معلم
بیمه پارسیان
بیمه سینا
بیمه رازی
بیمه سامان
بیمه دی
بیمه ملت
بیمه نوین
بیمه پاسارگاد
بیمه کوثر
بیمه ما
بیمه آرمان
بیمه تعاون
بیمه سرمد
بیمه اتکایی ایرانیان
بیمه امید
بیمه ایران میهن
بیمه متقابل کیش
بیمه آسماری
بیمه حکمت صبا
بیمه زندگی خاورمیانه
کارگزاری مفید
کارگزاری آگاه
کارگزاری کاریزما
کارگزاری مبین سرمایه