صحتسنجی نشت متادون در عطاریها در قالب پروژههای تحقیقاتی
اقتصاد ایران: در دومین جلسه هماندیشی با موضوع مواد مخدر در عطاریها، اجرای پروژههای تحقیقاتی برای بررسی نشت متادون مورد بررسی قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاری مهر، دومین جلسه هماندیشی با موضوع «مواد مخدر عرضه شده در عطاریها و اتخاذ سیاستهای مؤثر و کارآمد» به ریاست هادی شیرزاد؛ مشاور دبیرکل و سرپرست دفتر آموزش و تحقیقات ستاد و با حضور اعضای این جلسه و نمایندگانی از پلیس مبارزه با مواد مخدر، سازمان غذا و دارو و درمانگران اعتیاد صبح امروز در سالن شهید صفری ستاد مبارزه با مواد مخدر برگزار شد.
هادی شیرزاد؛ مشاور دبیرکل و سرپرست دفتر آموزش و تحقیقات ستاد در این جلسه گفت: عطاریها میتوانند یکی از منافذ نشت مواد درمانی باشند که برای درمان معتادان استفاده میشود البته این موضوع باید صحتسنجی و بررسی شود که آیا این اتفاق در عطاریها روی میدهد و موادی مانند متادون در این صنوف نیز عرضه میشود یا خیر.
وی تصریح کرد: بدین منظور پیشنهاد میشود که تیمهای مشترک از وزارت صمت و بهداشت این موضوع را بررسی و نتایج را به ما اعلام کنند.
شیرزاد افزود: اصل ماجرا که ممکن است در عطاریها مواد مخدر وجود داشته باشد مورد تأیید نیست، البته اگر سراغ فردی که دچار مسمومیت شده یا خودکشی کرده برویم، شاید بگوید موادی که منجر به مسمومیت شده یا با آن خودکشی کرده را از عطاری تهیه کرده است اما اگر بگوییم ۳۰ درصد مواد مذکور از آنجا نشأت میگیرد، پایه علمی ندارد.
مشاور دبیرکل و سرپرست دفتر آموزش و تحقیقات ستاد خاطرنشان کرد: درصددیم در قالب پروژه این فرضیه را اثبات کنیم که آیا عطاریها مواد مخدر نیز میفروشند و از همه مهمتر مواد مخدر جدید در عطاریها پیدا میشود یا خیر؟
سلیمان عباسی؛ مدیرکل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز در این جلسه، اعتیاد را معلول سه علت دانست و عنوان کرد: نخستین علت درباره اعتیاد بحث اقتصادی آن است، نه تنها در ایران بلکه در جهان به این موضوع نگاه اقتصادی دارند و قاچاقچیان موادمخدر به خاطر منافع اقتصادی، به مخاطرات این جرم از جمله بازداشت، حبس یا کشته شدن توجهی ندارد.
وی ادامه داد: نکته دوم در این رابطه مربوط به سیاست است، برخی از کشورها برای به سلطه درآوردن دیگر کشورها از بین بردن جوانان و … از طریق مواد مخدر به آن کشور حمله میکنند، نکته سوم مربوط به فقر فرهنگی اجتماعی و اقتصادی است که منجر میشود جوانان ما به سمت و سوی اعتیاد کشیده شوند.
عباسی یادآور شد: همه سیاستگذاران باید بدانند اعتیاد در کمین فرزندان ما نیز است.
مدیرکل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره عرضه دارو و متادون خارج از چرخه درمان نیز تصریح کرد: وقتی دارو و متادون از سیستم خارج میشود فقط به فرد معتاد نمیرسد به فرد غیر معتاد نیز میرسد.
وی با تأکید بر اینکه عطاریها نمیتوانند هیچگونه داروی مخدری بفروشند، گفت: اگر قوانین مشخص و شفاف در این رابطه وجود دارد باید نظارت بیشتری صورت گیرد.
عباسی تأکید کرد: صدور مجوز برای عطاریها باید با نظر وزارت بهداشت و درمان باشد زیرا برخی از سیستمها ترکیبی است و تنها مربوط به یک صنف نیست.
مجید قربانی؛ عضو شورای تحقیقات ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز در این جلسه گفت: بحث آسیبشناسی نشت متادون در عطاریها باید مطرح شود، هیچ آماری در این رابطه نداریم، موضوع اصلی این است که عطاریها مجاز به فروش متادون یا هیچ داروی شیمیایی دیگری نیستند ممکن است از عطاریها کشفیاتی داشته باشیم اما میزان آن را نمیدانیم و باید آسیبشناسی شود.
گفتنی است که در این جلسه ظفرقندی، محقق و عضو هیئت علمی دانشگاه، نماینده پلیس مبارزه با مواد مخدر، سازمان غذا و دارو و تعدادی از درمانگران اعتیاد نیز به نقطه نظرات خود در این رابطه پرداختند و بحث و تبادل نظر در این رابطه صورت گرفت.