برگزاری بزرگداشت آیت الله مجتهدی تهرانی
اقتصاد ایران: همایش ملی فقیه سالک بزرگداشت آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی روز چهارشنبه برگزار میشود.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، رضاییان دبیر اجرایی آیین آغازین همایش ملی فقیه سالک بزرگداشت حضرت آیت الله حاج آقا مجتبی تهران در نشست خبری این همایش گفت: شروع کارمان با علمایی است که در تهران ساکن بودند و اولین مورد هم به مرحوم حاج آقا مجتبی تهرانی اختصاص دادیم. این همایش افتتاحیۀ همایش ملی و یا آیین آغازین همایش است و اصل همایش، شاید چیزی حدود 2 سال دیگر برگزار شود. طی این مدت، کل آثار جمع آوری و دسته بندی و تحلیل محتوا و گفتمان میشود و بر اساس نیازهایی که اقشار مختلف جامعه به این آثار دارند، به صورت مکتوب و چند رسانهای منتشر میشوند. پیش بینی ما این است همان طور که آثار شهید مطهری برای بزرگترین علما قابل استفاده بود، برای ایشان داستان راستان نوشتند. درباره این علما نیز این گستره را دنبال میکنیم.
رضاییان گفت: مجموعه ای از شاگردان آیت الله مجتهد تهرانی از جمله آییت الله رشاد، محمدی عراقی، پورمحمدی، خاموشی، دکتر اسماعیلی جمع شدند و گفتند ما باید این بحث را دنبال کنیم. هرچند تأخیر شده، اما جای کار دارد.
وی دربارۀ اهداف این همایش گفت: اولین هدف ما شناسایی و شناساندن علمای انقلابی است که با مردم زندگی میکردند و در جامعه تأثیرگذار بودند. دومین هدف، جمع آوری آثار است. مقداری از آنها موجود است. 4 هزار ساعت درسهای ایشان موجود است و باید پیادهسازی شود و تحلیل گفتمان صورت گیرد. مقداری از آثار هم مواردی است که در اختیار آحاد جامعه است. آثاری که در اختیار مردم است، قرار است جمع آوری شود.
رضاییان ادامه داد: بحث بعدی ما انتخاب شخصیتهای علمی حوزوی و دانشگاهی در تدوین آثار است. حجت السلام شفیع نیا این مورد را دنبال خواهند کرد. باید افرادی باشند که تناسب و تبحر داشته باشند. هدف چهارم، تعیین عناوین استخراج شده از آثار به عنوان پایان نامههای دانشگاهی و رسالههای حوزوی است. هدف پنجم، تکمیل خاطرات است. جمع آوری خاطرات تا حدی انجام شده است. منتها با توجه به اینکه کلاسهای ایشان مثل درسهای اخلاقشان از سال 59 شروع شد و تا 91 تداوم داشت، حجم زیادی از آثار را در بر میگیرد. شاید بعضی از جلسات آیت الله مجتهدی تا هزار نفر شرکت میکردند.
وی گفت: خیلی از رزمندگان ما وقتی به مرخصی میآمدند، از برنامۀ اصلیشان، شرکت در درسهای اخلاق آیت الله مجتهدی بود. شهید صیاد شیرازی همراه با خانوادهاش در جلساتشان شرکت و درسهای ایشان را تقریر میکردند. همچنین دربارۀ برنامههای شبهای احیایی که در مسجد جامع تهران برگزار میشد، گاهی جمعیت به قدری زیاد بود که مسئولان امنیتی احساس خطر میکردند. تعداد شرکتکنندگان تا 300 هزار نفر هم میرسید.
رضاییان ششمین هدف از برگزاری این همایش را تحلیل آثار ایشان دانست و گفت: جستجو و برگزیدن مطالب در موضوعات روز از دیگر اهداف مهم ما است. مثلاً در حوزۀ جنگ شناختی، بسیاری از اقداماتی که در این نبرد انجام میشود، تحت تأثیر قرار دادن مبانی اعتقادی جامعه چه نسبت به دین، چه انقلاب و چه جایگاه سیاسی ایران است. با توجه به این موارد، این جستجوها صورت میگیرد تا بتوانیم پاسخهای خوبی از سخنرانیشان استخراج کنیم.
دبیر اجرایی همایش ملی ففیه سالک افزود: هشتمین هدف، انتشار مطالب در فضای مجازی و نیز چاپ و توزیع آثارشان است. بحث بعدی، راه اندازی سایت اخصاصی ایشان دربارۀ آثار است. این سایت همراه با آثار جدیدی که دربارۀ آیت الله مجتهدی تهرانی منتشر شده روز چهارشنبه رونمایی میشوند.
وی دربارۀ برخی از ویژگیهای آیت الله مجتهدی تهرانی گفت: ساده زیستی، پرهیز از شهرت، مردمداری و با مردم بودن و روحیۀ تاب آوری در راه کسب علم و ترویج علم در شخصیت ایشان بود و اینها باید به تدریج تبیین شوند. سادهزیستی از تأکیدات مهم امام دربارۀ روحانیت بود. اگر روحانیت بخواهند در جامعه تأثیرگذار باشند، باید از شهرت پرهیز داشته باشند. آیت الله مجتهدی بالاترین شاگرد امام بود. حضرت امام حتی رسالۀ خودشان را برای تنظیم نهایی در اختیار ایشان قرار دادند. آیت الله مجتهدی تهرانی در ابتدای انقلاب از حضرت امام خواهش میکنند در مناسب حکومتی قرار نگیرند وکادرسازی و تربیت شاگرد را در اولویت قرار دهند. تا آخر عمرشان نیز همین رویه را پیش گرفتند. خیلی از مسئولان، شاگردان ایشان بودند. هر روز که میگذشت میزان استقبال از برنامه ایشان بیشتر میشد.
حجت الاسلام شفیعنیا دبیر علمی همایش در ادامۀ این نشست خبری گفت: پدر و احداد این عالم بزرگوار از سلسلۀ حلیل علما و فرهیختگان دوران بودند. پدرشان میرزا عبدالعلی و میرزا غلامحسین پدر برزگشان بود. پدر بزرگ آیت الله مجتهدی تهرانی یکی از هشت نفری بودند که در شاه عبدالعظیم شهید شدند. خانواده ایشان نیز شهید کلهری شناخته شدند. میرزا موسی جد بزرگشان از جمله علمایی بودند که در زمان تسلط روسها، به روشنگری مردم میپردازند. از سمت مادر، حاج روح الله دانایی از علمای اهل قزوین هستند که عموماً در برابر حکومت رضاشاه میایستاد و در نهایت توسط عمال رضاشاه کشته شد. به این لحاظ اولین عالمی که انتخاب کردیم، شخصیت آیت الله مجتهد تهرانی بودیم.
انتهای پیام/