به گزارش سلامت نیوز به نقل از مدیسن نت،یک مطالعه جدید در مقیاس کوچک نشان داده است که «مه مغزی» – یکی از عوارض رایج کووید طولانی – ممکن است ناشی از اختلال در عملکرد ریهها بعد از عفونت ویروسی باشد. محققان اعلام کردهاند که کاهش تبادل گاز در ریهها (یعنی کاهش جذب اکسیژن و دفع دی اکسید کربن) با مشکلات شناختی در این بیماران ارتباط مستقیم دارد.
این تحقیق که توسط دکتر «شأن فاین»، محقق ارشد در دانشگاه آیووا هدایت شده، نشان میدهد که اختلال در عملکرد شناختی ممکن است به دلیل اختلال در عملکرد ریهها باشد. فاین اشاره کرد که این یافتهها راهحلهای درمانی احتمالی برای بهبود عملکرد ریه و تبادل گاز پیشنهاد میکنند. او افزود: «نتایج این مطالعه ممکن است نشاندهنده یک رابطه علّی میان اختلالات شناختی و اختلالات ریه باشد.»
در این مطالعه، اسکنهای MRI بر روی ۱۰ زن و ۲ مرد مبتلا به کووید طولانی انجام شد. برخی از این بیماران مشکلات شناختی خفیفی داشتند، در حالی که دیگران با مشکلات جدیتر مانند اختلال در تمرکز روبهرو بودند. محققان اظهار کردند که این مشکلات شناختی در بین بیماران متفاوت بوده است.
محققان تأکید کردند که عملکرد ضعیف ریهها نه تنها با مه مغزی مرتبط است، بلکه تغییرات در ساختار مغز بیماران نیز مشاهده شده است. آنها همچنین گزارش دادند که با کاهش تبادل گاز در ریهها، جریان خون به مغز در بیماران مبتلا به کووید طولانی افزایش مییابد. این تغییرات ممکن است به این معنا باشد که قلب باید خون بیشتری را به مغز پمپ کند تا کمبود اکسیژن منتقلشده از ریهها جبران شود.
بر اساس این یافتهها، محققان پیشنهاد کردند که آزمایشهای تنفسی و MRI میتوانند ابزاری مفید برای شناسایی بیماران مبتلا به آسیب ریه باشند که ممکن است در آینده با مشکلات شناختی ناشی از کووید طولانی مواجه شوند.